Citigroup innrømmer at feil førte til sjokkfallet

Den amerikanske investeringsbanken innrømmer at en såkalt «pølsefinger» bidro til de dramatiske minuttene på europeiske børser mandag.

Publisert: Publisert:

– I dag morges gjorde en av våre tradere en feil da han la inn en transaksjon, skriver Citigroup i en uttalelse natt til tirsdag, ifølge Reuters.

Også overfor Bloomberg bekrefter banken feilen, og skriver at det «tok minutter å fikse» feilen.

Nasdaq, som eier børsene i Stockholm og Helsinki, bekreftet mandag i en melding at det mystiske børsfallet som inntraff på formiddagen mandag kom som følge av salg fra en markedsaktør.

«Etter en gjennomgang har Nasdaq ikke sett grunn til å annullere handler som ble gjort underveis», skriver børseieren i en melding.

«Flash-krasj» og «fat-finger»: – En tastefeil med enorme konsekvenser

Kjøp og salg i spillselskap

Til Sveriges Radio forklarte Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn hva som kan ha skjedd:

– Noen lagde en for stor salgsordre på en «kurv» bestående av flere hundre store, svenske selskaper, samtidig som personen tastet inn en for lav salgskurs.

Senere mandag opplyste kilder til både Bloomberg og Reuters at det kraftige fallet kom som følge av én enkelt salgsordre i den amerikanske investeringsbanken Citigroup. Ordren skal ha kommet fra Citis London-desk.

Dagens Industri påpeker at Citis kjøp og salg i det svenske spillselskapet Embracer sammenfaller med tidspunktene for det generelle fallet. Rett før klokken 10 mandag solgte Citi nesten en million Embracer-aksjer, og en halvtime senere begynte Citi med storkjøp av samme selskap.

Hvis en pølsefinger kan gjøre dette, har systemet sviktet

Sjokkfall

Ut fra intet falt Oslo Børs og de øvrige europeiske børsene brått klokken 09.57 mandag formiddag.

På det verste var Hovedindeksen på Oslo Børs ned 4,83 prosent, etter å ha vært ned rundt én prosent i minuttene før kollapsen.

I perioden etter var situasjonen i markedet høydramatisk, men indeksen hentet seg gradvis inn og endte til slutt dagen ned 1,73 prosent.

Situasjonen var enda mer dramatisk på de øvrige nordiske børsene. I Stockholm var børsen ned nærmere åtte prosent, før den snudde, og endte dagen ned 1,87 prosent.

Publisert: