Gjennom selskapet Meteva AS skyter Mohn inn 18 millioner kroner. Like mye kommer fra statlige Investinor AS. De to får følge av en lang rekke små og store investorer, som har tro på at bergensbaserte Bergenbio skal bli et nytt norsk farmasieventyr.

— Det er flatterende å se at de tror på oss, sier Richard Godfrey, daglig leder i Bergenbio AS. For ham er dagens nyhet en milepæl: For første gang har Bergenbio fått til en ordinær kapitaltilførsel ute i markedet. Kapitaltilførselen er gjort i samarbeid med DNB Bank.

Sammenligner med Algeta

Sveinung Hole, som er managing partner i såkornselskapet Sarsia Seed, sammenligner Bergenbio med farmasiselskapet Algeta, som nå er verdt 15,8 milliarder kroner på børsen.

— Vi sikter på å få til det samme med Bergenbio, sier Hole.

Bergenbio ble etablert i 2007 av Bergen Teknologioverføring AS, Unifob AS og forskere fra institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen. Selskapet har i dag 22 ansatte og er tidligere tilført ca. 120 millioner kroner fra ulike kilder. Dagens kapitalutvidelse på 75 millioner er derfor en solid pengeinnsprøyting.

Sarsia Seed var tidlig inne og har fulgt utviklingen tett. Sveinung Hole er i dag nestleder i selskapets styre.

— Det har egentlig vært et eventyr allerede, sier Hole. - For tre år siden var Bergenbio en fantastisk teknologi og én ansatt. Nå er de over 20 og har flere kreftmedisiner under utvikling.

Flere medisiner

Kreftforskerne i Bergenbio jakter på årsaken til at kreft opptrer aggressivt og blir motstandsdyktig mot behandling. Det har igjen ledet til utviklingen av flere nye medisiner. Den første, BGB324, skal om få uker prøves på 100 pasienter i Bergen og Tyskland med akutt myeoloid leukemi. Til høsten skal den samme medisinen prøves på lungekreftpasienter.

Neste år kommer resultatene av disse kliniske testene. Men fortsatt er det minst fire år til medisinen eventuelt kan være klar for markedet, forklarer Godfrey.

Veien frem dit krever store kostbare forsøk. Til det trenger Bergenbio en større partner, eventuelt at lisensen selges og et større farmasiselskap tar den til markedet selv.

— Vi skal ikke ta av, men bruke fremtidige inntekter til å fortsette utviklingen av nye medisiner. Vi har flere på beddingen, lover Richard Godfrey.

Samtlige av de nye investorene i Bergenbio er norske. Lokale navn på listen er Norsk Innovasjonskapital II, som Bergen Teknologioverføring og Sparebanken Vest står bak. Jan Einar Greve investerer i selskapet, Ole-Eirik Lerøy gjennom Profond AS og Hans Johan Hekland gjennom Hannibal Invest. Også sjefen selv, Richard Godfrey, og storparten av styret skyter inn penger.