Thommessen og ABG vant prestisjekåringer etter jubelår

Advokatfirmaet Thommessen og meglerhuset ABG Sundal Collier har vasset i oppdrag i et brennhett kapitalmarked i 2020. Nå er de kåret til årets M&A-rådgivere av Mergermarket.

HEDRES: Thommessen-sjef Sverre Tyrhaug (t.h.) og ABG Sundal Colliers corporate-topp Are Andersen har all grunn til å være fornøyde med 2020.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Analyseselskapet Mergermarkets «European M&A Awards» gikk av stabelen torsdag kveld.

Der ble advokatfirmaet Thommessen kåret til årets juridiske rådgiver innen fusjoner og oppkjøp (M&A) i Norge, og vippet dermed fjorårets vinner Schjødt ned fra tronen.

Utmerkelsen kommer etter at advokatfirmaet har vært rådgiver på totalt 55 transaksjoner de siste 12 månedene, med en samlet størrelse på 155 milliarder kroner.

– For oss er dette en bekreftelse på våre skreddersydde, effektive og treffsikre leveranser, samt evnen til å kombinere M&A-ekspertise med relevant sektorkunnskap og juridisk ekspertise, sier Thommessen-sjef Sverre Tyrhaug.

Samtidig gikk prisen for årets finansielle M&A-rådgiver i Norge til ABG Sundal Collier, for sjette gang.

– Det er alltid hyggelig å bli vurdert som en ledende rådgiver, spesielt i et så utfordrende år som 2020, sier Are Andersen, corporate-sjef i ABG Sundal Collier, til E24.

Han legger til:

– Viktigere er imidlertid at vårt betydelige transaksjonsomfang i år igjen reflekterer at vi over tid blir vist tillit av våre kunder til å bistå i det som for de er virksomhetskritiske og transformative prosesser.

Les også

Advokater fryktet kriseår - nå håver de inn på børsboom

Rekordår på flere fronter

Thommessen har blant annet vært involvert i Adevintas gigantkjøp av Ebays rubrikkvirksomhet for 80 milliarder kroner, Autodesks oppkjøp av det norske AI-selskapet Spacemaker for 2,1 milliarder og det - riktignok mislykkede - budet fra SBB på 30 milliarder kroner for Entra.

I slutten av oktober skrev E24 at advokatfirmaet styrte mot et rekordår, blant annet etter å ha kapret oppdrag for 26 av de foreløpig 45 nynoteringene på Oslo Børs og den uregulerte markedsplassen Merkur Market.

I Thommessen er det partner Christian Grüner Sagstad som leder avdelingen for M&A.

– I mars hadde vi jo aldri drømt om at vi i desember ville ha så mange og store transaksjoner registrert i Mergermarket. Vi har faktisk bistått i flere transaksjoner så langt i 2020 enn vi hadde gjort på samme tidspunkt i fjor, sier Sagstad til E24.

Vant til tross for volumnedgang

I det nevnte intervjuet med E24 i oktober påpekte Sagstad at flere M&A-prosesser i løpet av 2020 hadde endte opp som noteringer på Merkur (nå Euronext Growth) i stedet for et direkte salg.

Dette var drevet både av ulike Covid-effekter samt en høy prising av Merkur-selskaper generelt.

Den samme trenden er merkbar i tallene til ABG Sundal Collier. Ved utgangen av tredje kvartal var inntektene fra nordiske M&A-oppdrag på 225 millioner, ned 23 prosent fra samme periode i fjor.

Samtidig var meglerhusets inntekter fra kapitalinnhenting og noteringsoppdrag opp 60 prosent i samme periode, til 466 millioner.

Les også

Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.

Andersen bekrefter at Covid-19 og tilhørende effekter har gjort årets M&A-prosesser vanskeligere.

– Ja, det vil jeg si. Til forskjell fra for eksempel aksjeemisjoner og plasseringer er M&A mer dyptgående på gjennomgang av de involverte virksomhetene, og har mer intensiv møte- og forhandlingsaktivitet. Reiseaktivitet med fysiske besøk hos det aktuelle selskap for å se virksomheten inngår ofte. Videomøter kan ikke fullt ut erstatte dette. Prosessene har typisk også dratt noe ut i tid, sier Andersen.

De siste 12 månedene i forkant av Mergermarkets evaluering har ABG involvert i 21 M&A-transaksjoner. Det er flest av samtlige norske meglerhus.

ABG var blant annet involvert som rådgiver i Visma i august da oppkjøpsfondene Warburg Pincus og Texas Pacific Group kom inn på eiersiden, i en transaksjon som verdsatte selskapet til 110 milliarder kroner.

– Det er det største buy-out globalt av et softwareselskap noensinne, sier Andersen.

Mener trenden vil fortsette

Meglerhuset hadde også mandater i transaksjoner som salget av Veidekkes eiendomsvirksomhet for 7,7 milliarder kroner, spritfusjonen mellom Arcus og Altia og vårens refinansiering av Norwegian, som delvis endte med at de største kreditorene kom inn på eiersiden i flyselskapet.

ABG var også rådgiver for Data Respons da selskapet ble kjøpt opp av Akka for 3,7 milliarder, samt for Funcom i forbindelse med budet fra Tencent på 1,3 milliarder.

Trenden med at bedriftseiere foretrekker en delvis exit gjennom børsnotering fremfor et rent salg ser ut til å fortsette inn i 2021, ifølge Andersen.

– Ja, og vi ser dette på konkrete prosjekter som nå igangsettes. Kapitalmarkedet er fortsatt veldig sterkt, med veldig konkurransedyktig prising og høy transaksjonssikkerhet, sier ABG-toppen.

Publisert: