Rana Gruber kaster seg på børsbølgen - 23 nye selskaper på vei
Rana Gruber går på børs med stjerneinvestorer i ryggen og en prising på 1,9 milliarder. Samtidig jobber meglerhusene på spreng med nye børsnoteringer de kommende ukene.

Rana Gruber, en av Norges største aktører innen utvinning av jernmalm, vil søke om opptak på Euronext Growth.
Det opplyser selskapet i en børsmelding torsdag morgen.
Gruveselskapet flyr høyt på sterke jernmalmpriser om dagen, og nå ønsker de nordnorske eierne å selge opp mot halvparten av sine akser til nye eiere, i en transaksjon som priser selskapet til 1,85 milliarder kroner.
«En børsnotering av Rana Gruber vil gi tilgang til en bredere aksjonærbase, samtidig som vi har en sterk, nordnorsk eier med LNS Mining som hovedeier i ryggen», sier administrerende direktør Gunnar Moe i Rana Gruber børsmeldingen.
Mens 2020 ble det nest beste året for børsnoteringer i Norge noensinne med 54 nye selskaper, har 2021 startet enda sterkere.
I tillegg til Rana Gruber har også flyselskapet Flyr og lakseoppdretteren Arctic Fish bekreftet planer om børsnotering torsdag morgen.
Fem selskaper har allerede ringt i børsbjellen så langt i år, og ytterligere syv er bekreftet de neste ukene, samtlige på den uregulerte markedsplassen Euronext Growth.
Et av dem er altså Rana Gruber, og tilretteleggerne i DNB Markets, SpareBank 1 Markets og Clarkson Platou har allerede sikret forhåndsforpliktelser fra investorer som Jan Haudemann-Andersen, Øystein Stray Spetalen, Arne Blystad samt Handelsbanken og Nordea for aksjekjøp på 440 millioner kroner.
Rekordåret 2020: Børsselskapene har hentet 74 milliarder
Meglerhusene som bistår børsdebutantene med kapitalinnhenting og rådgivning opplever det reneste gullrushet. Onsdag rapporterte ABG Sundal Collier rekordinntekter for fjerde kvartal, og også konkurrentene har travle dager og fulle ordrebøker.
– Vi har ytterligere tre børsnoteringer planlagt for de neste få uker. Det er høy aktivitet og stor interesse hos kundene, sier Peter Behncke, sjef for corporate finance i DNB Markets.
E24 har identifisert en liste på totalt 27 selskaper som enten har gjennomført, annonsert eller uttalt til media at de vurderer en børsnotering i løpet av 2021.
– Så lenge markedet holder seg så bra som det vi ser nå, forventer vi at den store tilførselen av nye selskaper vil fortsette, og vi tror at det blir flere noteringer på hovedlisten på Oslo Børs enn det vi så i 2020, sier Morten Nordgård, SEBs sjef for corporate finance i Norge.
Gjennomførte børsnoteringer i 2021Selskaper på vei mot børsSEB passerer snart fjoråret
Mens aktører som DNB Markets, ABG Sundal Collier, Carnegie, Pareto og Sparebank 1 Markets sikret seg flest børsnoteringsmandater i året som gikk, har flere konkurrenter hatt en sterk start på det nye året.
Nordgård og SEB har allerede vært involvert i kapitalinnhenting og notering for Aker Horizons i januar, og har sikret seg mandater for ytterligere tre noteringer som er offentlig kjent, inkludert store selskaper som Elopak og Komplett.
Til sammenligning var SEB involvert i totalt fem børsnoteringer i hele 2020.
– Vi er fornøyde med utviklingen så langt i 2021, og slik det ser ut nå forventer vi å være med på mer enn ti noteringer i løpet av første halvår av 2021. Vi har jobbet systematisk for å styrke posisjonen vår basert på en veldig sterk plasseringskraft mot nordiske og internasjonale investorer, og vi ser nå resultatet av dette, sier Nordgård.
Meglerhuset med flest mandater på E24s liste er Pareto Securities, med åtte i alt.
– Pareto Securities har hatt en svært travel start på 2021 og gjennomført til sammen 28 egenkapital-, obligasjon- og prosjektfinansieringer hittil i 2021, sier Pareto Securities-sjef Christian Jomaas til E24.
Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.
Meglerhuset har gjennomført 12 egenkapitaltransaksjoner hittil i år, og hentet rundt 14 milliarder kroner.
– I tillegg arbeider vi med en rekke transaksjoner som ikke er offentlige ennå, sier Jomaas.
Carnegies corporate-sjef Petter Hagen opplyser at meglerhuset har et tosifret antall mandater for børsnotering i første halvår.
– Men vi deler ikke informasjon om disse med mindre våre kunder har annonsert det selv, sier Hagen.
Meglerhusene vasser i noteringsoppdragVenter større selskaper
Av de 54 nye selskapene som gikk på børs i 2020, havnet de aller fleste på Euronext Growth.
Majoriteten var også vekstselskaper, med begrenset størrelse og inntekter. Det er i ferd med å endre seg, ifølge Peter Straume, managing partner i ABG Sundal Collier.
– Vi ser flere store noteringer i år sammenlignet med i fjor. Flere eiere av store og verdifulle selskaper, både innen private equity og family offices, ser i økende grad nytten av å være notert, sier Straume.
Norske meglerhus: Dette er nøkkelen til årets noteringsfest
Han trekker frem fjorårets notering av IT-selskapet Link Mobility, som ABG ledet, som et eksempel.
– Her var det en private equity-eier som ønsket at selskapet skulle få en valuta i form av børsnoterte aksjer som kunne brukes til å gjøre oppkjøp. Vi ser at flere tenker på samme måten nå, og det er selvfølgelig en positiv trend for oss, sier Straume.
Blant de største selskapene som har varslet en børsnotering i år er Reitan Handel, Elopak og Komplett.
– Det er flere selskaper med en markedsverdi på 5–10 milliarder som er på vei mot børs, men disse er ikke offentliggjort enda, sier Straume.
Investorene har det siste året satt en svært høy verdi på vekstselskaper. Det trenger ikke bety at eierne av større og mer modne selskaper vil bli skuffet over prisingen de får i markedet, ifølge Are Andersen, sjef for investment banking i ABG Sundal Collier.
Rekordkvartal for ABG: – Vi ser ingen tegn til at det stopper opp
– Nei, jeg tror ikke det. Ser du for eksempel på dagligvare, en mer moden bransje som fortsatt i stor grad er offline, så prises de børsnoterte selskapene som Axfood og Ica på høye multipler. Det er lav risiko, sikker kontantstrøm og store, trygge systemer som tilsynelatende ikke utfordres av andre forretningsmodeller i særlig grad, Andersen.
– Investorene skal ha en bred portefølje, noe med høy vekst og ditto risiko samt noe med lavere risiko. Det er ikke gitt at man får en lav multippel på et modent selskap hvis risikoprofilen er god, sier han.
ABG Sundal Collier hadde en markedsandel på 20 prosent innen norske børsnoteringer i 2020, rangert etter mengde kapital hentet inn. Dette er en økning fra 19 prosent året før.
I denne oversikten regnes kun mandater der man har en ledende rolle i syndikatet, som regel omtalt som «global coordinator».
– Vi har hatt en ledende posisjon i Norge i mange år, men tar nå store kliv i Sverige, sier Andersen.