Kan bli oppdretts­anlegg midt i Hardan­gerfjorden

Heradsstyret i Kvam vedtok tirsdag kommuneplanen for 2019–2030. Dermed kan det bli tillatt med oppdrettsanlegg midt i Hardangerfjorden.

Publisert:

PROTESTERTE: Før heradsstyremøte demonstrerte flere personer utenfor rådhuset i Norheimsund i Kvam. Foto: Sigbjørn Linga, Hordaland Folkeblad

Tirsdag ble den nye kommuneplanen for Kvam herad vedtatt.

En sak har vært særlig omstridt under opptakten til møtet: Plasseringen av et akvakulturområde ved Kvamsøy. Området er i dag et friområdet, men Lingalaks har ønsket å drive oppdrett i området dersom det blir regulert til akvakultur.

Plasseringen skapte debatt under lokalvalget i høst, og i helgen møtte hundre demonstranter opp i Norheimsund for å protestere mot planene.

Nå kan oppdrettet bli en realitet. Heradsstyret stemte for å godkjenne reguleringsforslaget.

Vedtaket innebærer oppdretter kan søke om å drive anlegg i området.

Knapt flertall

Representanter fra MDG, Frp, Ap og SV varslet i forkant at de ville stemme mot planen. De ønsker å beholde området som et FNFF-område (fiske, ferdsel, natur og friluftsliv).

Representant Marit Buttingsrud (Sp) tok til tårene på talerstolen rett før avstemningen. Hun ga uttrykk for at saken har vært vanskelig å ta stilling til. Etter et gruppemøte, stemte hun likevel med partiet sitt: For.

Planen ble vedtatt med 15 mot 13 stemmer.

– Vi har valgt å legge vekt på behovene vi har for å skape arbeidsplasser og næringsutvikling. Planen har allerede blitt vurdert av flere instanser, og vi har funnet at det er et akseptabelt inngrep for fremtiden vi må ha i henhold til verdiskapning, sier ordfører Jostein Ljones (Sp).

FLERE ARBEIDSPLASSER: Jostein Ljones (Sp) ønsker å skape flere arbeidsplasser ved å gjøre området om til akvakulturområde. Foto: Sigbjørn Linga, Hordaland Folkeblad

MDGs representant Kari Mostad er skuffet over resultatet.

– Her har kommunestyret valgt å ofre naturmangfoldet, kulturlandskap og friluftsliv til fordel for gammeldags forurensende oppdrettsnæring, skriver hun i en tekstmelding til BT.

Hun er ikke fornøyd med saksprosessen.

– Vi stille vedtaket til lovlighetskontroll, fortsetter hun.

OPPDRETTER: Lingalaks, som ønsker å drive oppdrett ved Kvamsøy, har allerede anlegg i store deler av Hardangerfjorden. Her ved Lingaholmen Foto: Roar Christiansen (arkiv)

I forkant av avstemningen ble habiliteten til varaordfører Heidi Sandven Botnen (KrF) vurdert. Hun er tanten til daglig leder i Lingalaks, som BT tidligere har skrevet.

Mostad var eneste representant som stemte for inhabilitet, og varaordføreren trengte derfor ikke å tre til side.

Protesterte før møtet

Kathrine Froestad og Ingrid Laupsa Tjosaas mobiliserte til protestaksjon mot planen før kommunevalget tidligere i år. Til sammen har de samlet 1600 personer i en Facebook-gruppe som ikke ønsker oppdrettsanlegg i fjorden.

Tirsdag møtte også flere demonstranter opp foran rådhuset i Norheimsund med plakater.

– Vi er alle i protestgruppen skuffet. Vi kjenner på maktesløshet, sier Tjosaas.

SKFUFET: Kathrine Froestad og Ingrid Laupsa Tjosaas fulgte heradsstyremøtet og trodde på et tidspunkt at det skulle bli vedtak mot. Foto: Sigbjørn Linga, Hordaland Folkeblad

– Vi trodde til siste stund at dette kunne gå, særlig etter at Senterparti-representanten sa hun var usikker.

Hun har ingen planer om å gi opp kampen.

– Kampen er ikke over før oppdrettsanlegget er på plass. Vi har fått indikasjoner på at ikke alt er blitt gjort etter boken, så da må vi følge opp.

Tjosaas ønsker ikke å gå inn på hva hun mener ikke er gjort etter boken.

Publisert: