Nokia taper på alle fronter og fikk et underskudd på 1,5 milliarder euro (12 mrd. kr) i første kvartal. Salget av smarttelefoner er halvert.

Giganttapet kommer ikke som noen overraskelse. Nokia varslet allerede i forrige uke om et elendig resultat i første kvartal.

Nokia-aksjen steg 1,3 prosent etter resultatfremleggelsen.

Ledelsen i selskapet regner med like stort tap for hele konsernet i inneværende kvartal og enda svakere tall for mobiltelefoni.

Nøkkeltall

Nøkkeltallene fra førstekvartalsrapporten viser følgende:

  • Første kvartal 2012 var omsetningen 7,4 milliarder euro (55,8 mrd. kr.), i 2011 var omsetningen for samme periode 10,4 milliarder euro (78,5 mrd. kr.).
  • Nokia fikk et driftsunderskudd på 1,3 milliarder euro (10 mrd. kr). I første kvartal i fjor hadde selskapet et driftsoverskudd på 439 millioner euro (3,3 mrd. kr).
  • Resultat før skatt var på -1,5 milliarder euro (12 mrd. kr), sammenlignet med 2011 da selskapet hadde et overskudd før skatt på 403 millioner euro (3 mrd.kr.). Salgstallene stuper for den tidligere mobilgiganten. Bare i første kvartal falt de med 29 prosent. Det er det laveste salgstallet på syv år.

I første kvartal 2012 solgte selskapet for 7,4 milliarder euro. I 2011 var det tilsvarende tallet 10,4 milliarder. Det utgjør et tap på tre milliarder euro (22,6 NOK).

Flaggskipet i finsk industri sliter med å opprettholde sin posisjon som verdens største produsent av mobiltelefoner. Nokia taper markedsandeler både på vanlige mobiltelefoner og på den nye generasjonen mobiltelefoner, de såkalte smarttelefonene.

Nokia klarer ikke å ta opp konkurransen med amerikanske Apple og sørkoreanske Samsung i det globale markedet for smarttelefoner.

Varslet fall

Da selskapet sendte ut resultatvarsel i forrige uke opplyste ledelsen at Nokia har solgt over to millioner av den nye Windows-telefonen Lumia i første kvartal. Dette er den nye smarttelefonen fra Nokia og Microsoft som skulle ta opp konkurransen med bl.a. Apples salgsvinner iPhone.

Omregnet på årsbasis solgte Nokia totalt 11,9 millioner smarttelefoner i første kvartal. Det er en halvering av salget fra samme tid i fjor som utgjorde 24,2 millioner regnet i årlig volum.

Omregnet på årsbasis solgte Nokia 70,8 millioner mobiltelefoner, 16 prosent færre enn for ett år siden.

Selskapet øker farten i kostnadskuttene. Selskapet har tidligere vedtatt å senke kostnadene med over 1 milliard euro før 2013. Nye kutt kommer, men ledelsen har foreløpig ikke varslet hvor de kommer.

Nettutstyrsselskapet Nokia Siemens taper også store penger. Driftsunderskuddet i første kvartal var på litt over 1 milliard euro (7,5 mrd. kr). Nokia eier halvparten av dette selskapet.

Nokia-ledelsen regner med betydelig resultatbedring i Nokia Siemens i andre kvartal.

Hard konkurranse

Konserndirektør i Nokia Stephen Elop sier selskapet har møtt hardere konkurranse enn de har ventet.

— Det er store endringer innenfor mobiltelefonmarkedet. Tradisjonelle telefoner blir utfordret av touchtelefoner. Vi har fortsatt tro på vår strategi og vil videre fokusere på både å skape verdier på kort sikt og lang sikt, sier han i en pressemelding.

Nokia forventer imidlertid en negativ driftsmargin også andre kvartal 2012, lik første kvartal på -3 prosent, eller verre. De begrunner dette med blant annet konsumentenes etterspørsel etter nye produkter og det makroøkonomiske klimaet.