Siste: Hovedindeksen trekker oppover tre kvarter etter at Bernanke gikk på talerstolen. Klokken 16.48 er indeksen igjen grønn — opp 0,36 prosent.

Det var knyttet stor spenning til den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernankes tale i Jackson Hole i delstaten Wyoming klokken 16:00 i ettermiddag, norsk tid. Mange investorer håpet på ekstraordinære tiltak fra den amerikanske sentralbanken for å få fart på den økonomiske veksten.

Opp av hatten kom ingen nye grep fra verdens mektigste sentralbanksjef. Men Bernanke varslet at banken setter av en dag ekstra til sitt møte 20. september - for å diskutere mulig bruk av spesielle virkemidler.

— Den store nyheten er at det blir et todagers møte neste gang, sier DnB NOR Markets' sjeføkonom Øystein Dørum.

Årlig toppmøte

Da Bernanke holdt tale under et tilsvarende møte i Jackson Hole i fjor, presenterte han sin hittil siste offensiv mot stagnasjon i amerikansk økonomi. I korte trekk innebærer tiltaket, som består av å kjøpe obligasjoner, at sentralbanken trykker penger. Den håper at mer penger i omløp vil føre til større etterspørsel, som vil gi sterkere økonomisk vekst.

Men Bernanke må ha tilslutning i sentralbankens styrende organer for å bruke utradisjonelle metoder. Ved forrige rentemøte lovet banken å holde renten nær null i to år fremover. Men da ble det også klart at det var splittelse internt i banken.

Dørum tror Bernanke vil bruke de neste ukene til å bearbeide motstanderne av ekstraordinære tiltak.

- Jeg tror Bernanke vil bruke tiden frem til dette møtet på å overtale dem som var i mot forrige gang. Da sa de at de skulle holde renten lav til 2013, og da var det tre som stemte i mot. Dem vil han nok prøve å overtale nå.

Nedjusterte veksten

Dørum tror både Ben Bernanke og sentralbanken er overrasket over hvor lav veksten er i amerikansk økonomi.

Anslagene på veksten i USAs bruttonasjonalproduktet (BNP) i andre kvartal ble fredag nedjustert fra det forrige anslaget på 1,3 prosent til 1,0 prosent. Nedjusteringen kommer i kjølvannet av en tidligere revisjon tidligere på sommeren. Skuffende utvikling i den amerikanske økonomien og en stadig tyngre gjeldskrise i Europa har vært drivkrefter bak uroen på børsene de siste ukene.

- Nå skal de diskutere hvilke virkemidler som skal tas i bruk. Om de eventuelt må til med nye runder med pengetrykking og kjøp av statsobligasjoner, sier Dørum.

DnB-økonomen er likevel usikker på om Bernanke vil få tilslutning til en ny slik runde.

Etterlengtet tale

Det var meget rolig på børsene før Bernanke tok ordet. Markedene falt umiddelbart etter klokken fire, tilsynelatende i skuffelse over at sentralbanken ikke allerede nå varsler nye grep. Men etter en snau halvtime er Oslo Børs såvidt over nivåene fra før talen - med en nedgang på vel en prosent.

Også i USA falt børsene noe tilbake etter klokken fire, men hentet seg inn senere.

Handelen på Oslo Børs stenger klokken 17.30.