På mobilmessen MWC i Barcelona har Samsung lansert ikke mindre enn tre nye nettbrett. To nye oppfølgere av nettbrettene Galaxy Tab, med skjermstørrelse 10,1 og 7 tommer, samt en større Note-versjon.Galaxy Tab 2 (10,1) er, som navnet antyder en oppgradering av den forrige Tab (10,1)-modellen. Nå har den fått en noe tynnere ytre, stereohøyttalere i fronten, mulighet for å bruke minnekort, samt talekrets slik at man kan bruke den som telefon også.

Galaxy Tab 2 (7) er også en oppfølger av forrige Tab-versjon med 7-tommers skjerm. Den må imidlertid ikke forveksles med den nylig lanserte Tab 7.7 – som har en AMOLED-skjerm med betydelig bedre bilder.

Satser videre på Note

— I tillegg er vi stolte over å kunne lansere en egen Tab-versjon med Notes-funksjonalitet, lik den vi har i Galaxy Notes-modellen, men altså på et stort brett med 10,1-tommers skjerm, sier sjef for telekom hos Samsung Norge, Stig-Ove Langø til Aftenposten.no i Barcelona.Galaxy Note 10.1 har stort sett de samme spesifikasjonene som halvbroren Tab 2 (10.1), men kommer altså med Note-systemet og skjermpennen S Pen i tillegg.

— Med Notes kan man skrive direkte på skjermen med en egen penn. Man kan tegne, gjøre notater, oversette handskriften til tekst på skjermen og til om med sette opp matematiske formler, som systemet skjønner og regner ut for deg.

Note-brettet har en forholdsvis stiv utgangspris på rundt 6000 kroner, mens de to Tab 2-variantene, som begge kommer i to versjoner med eller uten 3G, lanseres med noe ”snillere” priser.

— De ligger betydelig under prisene for forgjengerne, forteller Langø og mer enn antyder at de også har lagt seg på et prispunkt som konkurrerer med og ligger noe under hovedkonkurrentens iPad-priser.

Flere nye tjenester

Samsung lanserer nå også en egen skoleløsning, der alle elever med hvert sitt nettbrett kan studere pensuminnhold, gjøre oppgaver og ta prøver direkte på brettet.Via sitt brett kan læreren overvåke hva hver enkelt elev gjør og kommunisere med dem individuelt. Alle de nye nettbrettene til Samsung kjører den nye versjon 4.0 (Ice Cream Sandwich).

En ny funksjon skal nå også gjøre det mulig for flere spillere med hver sin Galaxy-enhet å delta i samme spill – på samme Samsung smart-TV.

Familiens eget «mini-Facebook»

Et helt nytt system for deling av bilder og kommentarer til disse lanseres nå også for Samsungs Galaxy-nettbret, smarttelefon— og smart-TV-plattformer. Her kan man via en servertjeneste på nettet - såkalt skytjenste ("cloud-service") dele

Smart og billig

Samsung har også lansert flere nye smarttelefoner i Barcelona. Nå kommer nye versjoner av Galaxy Ace og billigtelefonen og Galaxy Mini.

Ace 2 er temmelig lik forgjengeren Ace, men har nå fått en kraftigere, såkalt dual-core prosessor, som skal gjøre den betydelig kjappere. Dette er en Android-telefon med versjon 2.3.4. av Googles mobile operativsystem.

Skjermen er på 3,8 tommer, med en oppløsning på 480x800 punkter. Kameraet har en oppløsning på 5 megapiksler for stillbilder, og en mengde ganske avanserte funksjoner. Den har også mulighet for videoopptak med HD-kvalitet (720p).

Mini 2 er en Android-mobil (v.2,3) med fokus er på brukervennlighet og lav pris. Prosessoren er på 800 MHz og den interne lagringsplassen på bare 4 GB, men kan utvides med 32 GB på minnekort. Kameraet har en oppløsning på 3,2 megapiksler, samt videofunksjon. Den har både mobiltbredbånd og WiFi, samt USB-tilkobling og Bluetooth.

Viser skriften på veggen

I tillegg kommer de nå med en smarttelefon med innebygd projektor.Galaxy Beam er også en Android-telefon (v.2.3). Den kommer med en fire tommers TFT-skjerm (480x800 piksler) og altså innebygd projektor. Den har en lysstyrke på 15, som skal gi et bra bilde på tavle eller vegg, på opp til 50 tommer.

Den kommer med dobbelkjernet prosessor på 1 gigahertz. Hovedkameraet er på fem megapiksler med blitz og et fremre kamera på 1,3 megapiksler. Telefonen har et arbeidsminne på 6 GB, lagringsminne på 8 GB, samt mulighet for minnekort opp til 32 GB.

Batteriet er på 2000mAh. Den kommer på markedet til sommeren og prisen vil ligge på rundt 4000 kroner.

Starter året som nordisk markedsleder

Når Samsung i år deltar på Mobile World Congress (MWC) gjør de det for første gang som nordisk markedsleder på mobiltelefoner, hevder de selv.

"Samsung avsluttet 2011 veldig sterkt. Etter markedets største vekst ble Samsung i desember nordisk markedsleder for første gang, med en markedsandel på 29 prosent av alle solgte mobiltelefoner. I Norge er Samsung i per i dag på førsteplass" , skriver selskapet i en pressemelding og oppgir GfK som kilde.

I Barcelona viser Samsung frem nyhetene de mener skal forsterke deres markedsposisjon ytterligere i 2012.

Fokus på 4G

I tillegg viser Samsung frem en rekke av deres nye modeller med 4G(LTE)-teknologi, samt flere ulike typer tjenester.

Mobilmarkedet, så også Samsung, satser nå stort på superrask 4G (LTE)-teknologi. Alle de store mobilnett— og infrastrukturleverandørene på messen i Barcelona viser frem siste nytt innen 4G- og LTE-teknologi.

Allerede i fjor startet Samsung salget av Europas første nettbrett med LTE i Sverige, Galaxy Tab 8.9 LTE.

Forrige uke kom også Europas første 4G-mobil, Galaxy S II LTE ut i butikk i Sverige.

På MWC viser Samsung også frem løsninger for mobiloperatører med støtte for 2G, 3G, og 4G/LTE. Etter fremgangen for kommersielle 4G/LTE-nett i USA og Asia er det nå klart for det europeiske markedet.

— Vi er klare med både nettbrett og smarttelefoner for LTE – også i Norge – når teknologien også er på plass hjemme, lover Langø.

Netcom er kommet så langt med sin utbygginge av 3G og LTE at de føler at de kan utfordre det tradisjonelle fastnettet, skriver teknisk ukeblad i dag. De åpnet sitt 4G-nett i et begrenset område i Oslo-regionen allerede sommeren 2009.

Torsdag har Telia-Sonera-eier og Netcom sin pressekonferanse på MWC. Vi kommer tilbake til deres 4G-planer da.

Da Telenor åpnet sitt nye og kraftig oppgraderte mobilnett i høst, kunne de ikke si annet om sin 4G (LTE)-utrulling, enn at den vil komme i andre halvår i år. Telenor har også sin presseorientering i Barcelona torsdag.

NFC og mobilbetaling

NFC, nærfeltskommunikasjon, er et annet område med stor vekst. På MWC viser Samsung også hvordan mobiler med NFC kan bli morgendagens lommebok, nøkkel og ID-kort.VISA har samtidig lansert et nytt system for finansinstitusjoner og mobiloperatører, som gjør det mulig for dem å lage løsninger der de i en ett trinn med full sikkerhet kan laste ned betalingsinformasjon for NFC-løsninger.

NFC gjør det mulig å bare ved å raskt berøre eksempelvis en betalingsterminal med mobilen foreta en betalingstransaksjon.