Meklingen mellom fagforbundet Safe på den ene siden og Oljeindustriens Landsforening (OLF) og Baker Hughes på den andre førte ikke frem lørdag kveld. Dermed går Safe sine medlemmer i Baker Hughes ut i streik.

Leder for Safe, Hilde-Marit Rysst sier hun er forferdet over holdningen som bedriften og OLF har lagt for dagen.

— En mer rettferdig streik enn denne kan jeg vanskelige tenke meg. Vi er forferdet over den arrogansen og fullstendige mangelen på respekt for de grunnleggende prinsippene i norsk arbeidsliv som Baker Hughes har demonstrert overfor våre medlemmer, sier Rysst.

Fratatt goder

Ifølge Safe-lederen er kjernen i konflikten at SAFEs medlemmer i tidligere BJ Services ble fratatt goder da selskapet ble kjøpt opp av Baker Hughes.

— Med et pennestrøk fjerner Baker Hughes en avtale som SAFE i BJ Services har brukt årtier på å bygge opp, sier Rysst.

- Uansvarlig

OLF beskylder på sin side Safe-medlemmene for å kreve «bedre vilkår enn alle andre på oljeserviceområdet».

— Det er helt urimelig av Safe å kreve at de skulle få en mer lukrativ avtale enn sine kolleger i bedriften eller resten av bransjen, sier advokat Håvard Hauan i OLF.

Ifølge OLF er tolv oljeinstallasjoner rammet av streiken. Seks brønner kan bli helt stengt ned som følge av streiken. Det er i hovedsak letebrønner som blir rammet av streiken.

Her kan du se hvilke installasjoner som er rammet.

— Det er en del arbeid i forbindelse med nedstengning av brønner, og tar 1 - 4 uker å stenge dem ned. Vi synes det er ganske uansvarlig av Safe å gå ut i en streik som har såpass store konsekvenser, og rammer så mange forskjellige installasjoner og operatører, sier informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i OLF til bt.no.

Ikke konsekvenser for produksjonen

Nedreskår sier streiken foreløpig ikke har noen konsekvenser for oljeproduksjonen.

— Det er aktiviteter som Baker Hughes-ansatte jobber med som blir rammet. Mye av det går på ferdigstillelse av produksjons- og letebrønner, sier hun.

Streiken kan dermed gi dyre forsinkelser.

— Når en ser på døgnraten på leterigger, ser en at det kan bli dyrt, sier hun, og anslår at døgnraten er på en halv million dollar per dag.

Informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil bekrefter at konsekvensene foreløpig er økonomiske.

— Streiken vil påvirke boreoperasjonene våre, men vil ikke ha noen umiddelbar effekt på produksjonen, sier han til bt.no.

Hvor stor kostnaden blir, kan han foreløpig ikke si.

Ble kjøpt opp

Safe-medlemmene som nå er i streik jobbet tidligere i BJ Services, som ble kjøpt opp av Baker Hughes. Hos sin tidligere arbeidsgiver hadde Safe-klubben sin egen tariffavtale, men denne ble sagt opp etter oppkjøpet, skriver Aftenbladet.no.

Baker Hughes og Oljeindustriens Landsforening vil ha Safe-medlemmene over på den såkalte oljeserviceavtalen, men det vil ikke fagforeningen.

Safe sitt krav er at OLF anerkjenner at hovedavtalen mellom NHO/YS skal gjelde for SAFE-medlemmer i Baker Hughes, og at den opprinnelige avtalenSafe hadde med BJ Services ved oppkjøpet, skal gjøres gjeldende i Baker Hughes.