Forbundsleder Leif Sande hevder at oljeselskapene ikke vil tape penger på streiken fordi verdiene fortsatt vil ligge i reservoarene, skriver Aftenbladet.

— Hvis oljeproduksjonen står stille en måned og oljeprisen er høyere når den skal selges, så har de jo fortjeneste, sier Sande. Han illustrerer situasjonen på følgende måte:

— Hvis du har gjester på besøk og serverer dem konjakk før du setter lokket på og plasserer flaska i hylla, så har du fortsatt konjakk til neste gang du skal servere, sier Sande.

Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi.
GAD/WIKIPEDIA

Uenig

Informasjonssjef i OLF, Eli Ane Nedreskår, er av en helt annen oppfatning. Hun sier streiken får enorme følger i hele bransjen.

— Det er ikke en brusflaske man kan sette et sugerør nedi, men et organisk materiale som man ikke har noen garanti for hvordan oppfører seg. Dette er penger som vi hadde regnet med å tjene i dag, i morgen og på tirsdag og på onsdag. Vi får det ikke opp i dag, sier Nedreskår.

708 i streik

708 oljearbeidere på norsk sokkel gikk søndag ut i streik for å få avtalefestet en pensjonsordning som sikrer dem full pensjon fra 62 års alder.

Oljefeltene Oseberg og Heidrun må stenge ned produksjonen som følge av streiken, men det vil ta fire-fem døgn før produksjonen er stanset.

Industrianlegget på Tjeldbergodden får sin gassforsyning fra Heidrun og må derfor også stenges ned.

— Fagforbundene påfører bedriftene og det norske samfunnet betydelige utgifter. Streiken vil koste rundt 150 millioner kroner per dag. Dermed vil det ikke gå mange dagene før kostnadene passerer 1 milliard kroner, sa Jan Hodneland til NTB i helgen. (©NTB)