Les også:

Visepresident i Carlsberg, Vibeke Aggerholm, sier at det er en smule naivt å tro at det ikke forkommer smøring når man driver en global forretning.

Dette kom frem på konferansen Copenhagen Compliance, som omhandlet korrupsjon og bedrageri, og hvor Aggerholm selv satt i panelet.

Aggerholm innrømte samtidig at dette også er noe som Carlsberg bedriver for å henge med i konkurransen, melder det danske nettstedet business.dk.

— Begrenset beløp

Smøring skal ifølge selskapet ikke være imot Carlsbergs egne etiske regler, men smøring er ulovlig både ifølge dansk og norsk lov.

Hennes uttalelser fikk konferansens moderator Simon Scales fra det globale transportkonsernet TNT Express, til å spørre om vi noensinne slipper unna smøring, eller om man bare må slå ut armene og hevde at man bare gjør som alle andre.

Carlsbergs Vibeke Aggerholm svarte da at de har bedt sine ansatte om å gjøre smøringen transparent. Hun fortsatte med å si at en medarbeider som havner i dette dilemmaet alltid skal ha klarsignal fra sin sjef først, i tillegg til at det alltid skal være snakk om et begrenset beløp, ifølge business.dk.

Skiller mellom bestikkelse og smøring

Paneldeltagerne ble også utfordret til å komme med industrispesifikke eksempler på hvor det var størst problemer med smøring.

På vegne av Carlsberg svarte Aggerholm: «Hvis jeg skulle velge en, så måtte det være ved konstruksjonen av nye bryggerier».

Etter en forespørsel fra den danske avisen Berlingske, ringte Anne-Marie Skov, som er Carlsbergs øverste kommunikasjonsansvarlige og som sitter i konsernledelsen, opp avisen og avviste at de betaler smøring i forbindelse med bygging av nye bryggerier.

«Jeg håper at Vibeke gjorde det meget klart at smøring overhodet ikke er noe vi går inn for eller ønsker. Vi prøver på alle mulige måter å unngå det, men vi vet også at man kan komme ut for situasjoner hvor man blir nødt til det for å fremskynde en prosess», sa Skov til Berlingske.

Anne-Marie Skov avviser overfor avisen at de gjør noe ulovlig, og understreker at Carlsberg klart skiller mellom bestikkelse og smøring, som ifølge henne er småbeløp. Carlsberg har likevel ikke tall på hvor ofte smøring forkommer, i hvilke land, og hvilke beløp som er betalt.