Avslørte iCloud i kveld

En Spotify-konkurrent eller et automatisk backupsystem for musikk og film? Nesten ingen utenforstående vet helt hva iCloud er, men som vanlig mangler det ikke på rykter før Apple slipper nyheter.

Det er bare litt over et år siden Steve Jobs presenterte iPad. Hva har han i ermet denne gangen? Foto: Reuters
Jobs entret scenen mandag til stående applaus.
  • Per Kristian Bjørkeng
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

21:00 En oppdatert sak med oppsummering kommer senere i kveld på aftenposten.no. I mellomtiden kan du få med deg alt som skjedde ved å begynne nederst her:

20:59 Jobs oppsummerer. Presentasjonen er over. Publikum applauderer.

20:55 Når det gjelder musikk trenger du ikke nødvendigvis å ha kjøpt den. Du får den samme fordelen med musikk du har lastet ned ulovlig eller rippet fra egne CDer, viser det seg. Tjenesten vil koste 25 dollar i året. Det blir en fast pris, uansett om du har 20 000 låter lagret.

20:54 Og så, Jobs´ spesialnummer, "One more thing!"

20: 52 iCloud åpner i dag for utviklere. Men helt gratis blir det ikke, viser det seg. Bilder, musikk, apper og bøker kan du laste opp så mye du vil av, men ellers er gratiskvoten med dokumenter begrenset til 5 gigabyte.

20:47 ICloud får også musikk. Alle låter du har kjøpt en gang og lastet ned, blir tilgjengelig overalt. Kjøper du en sang i iTunes, havner den automatisk på alle enhetene dine. Du kan ha opptil ti enheter av gangen. Foreløpig ikke snakk om strømming/abonnement.

20:41 De siste 1000 bildene blir lagret på iOS-enheter, men ALLE bilder blir lagret på Mac og PC. Men de blir ikke lagret for alltid. ICloud lagrer bildene i 30 dager og passer på at de havner på alle dingsene dine.

20:39 Presenterer ny funksjon kalt "Photo Stream" Når du når tar et bilde, vil det automatisk lastes opp på alle enheter du har tilkoblet. På en PC vil bildene havne direkte i Bilder-mappen. En Apple TV, Apples lille TV-boks, vil kunne vise bilder og video på en TV.

20:37 iCloud er åpen for alle apper! Det betyr gatis lagring på nett av alt du gjør på alle enheter. Publikum jubler vilt, plystrer. Og det virker både på PC(!) og Mac. "We think this is going to be pretty big," sier Jobs.

20:32 Automatisk opplasting foregår bare over trådløst nett, for å unngå bruk av kostbart mobilnett. Dokumenter lagret i iWorks-suiten blir også automatisk lagret. Bøker, filmer, brukerens egne foto og video også. Sier ikke noe om apper laget av andre enn Apple også får automatisk backup.

20:30 Dette minner om Bokskya: Etter hvert som du kjøper en ny enhet, vi du kunne laste ned bøker og alle slags filer som du tidligere har kjøpt/lastet opp fra iCloud.

20:26. Dette blir mye mer enn en harddisk på nettet, forteller han. Alt skjer automatisk og er fullstendig integrert i alle apper, hevder Jobs. iPhone sender automatisk alle data til nettskyen for backup. Og tjenesten blir.. Gratis!!! MobileMe kostet 99 dollar året, noe mange syntes ble for dyrt.

20:25 Steve Jobs tar selvkritikk og sier at MobileMe, Apples foreløpig forsiktige forsøk på å lagre dokumenter og data sentralt, ikke er det beste selskapet har gjort — "...not our finest hour."

20:23 -Vi skal flytte det digitale navet, senteret i ditt digitale liv, til nettskyen, sier Jobs. Han påpeker at det etter hvert blir umulig å holde oversikt over mange enheter med bilder og video. Hvor har man det man leter etter? "It´s driving us crazy."

20:22 Steve Jobs er, som ventet, tilbake på scenen for å presentere det som er kveldens største nyhet: iCloud.

20:18 Flere nyheter: Nå kan du synce med iTunes over trådløst nett. Det kan skje automatisk mens du lader om natten. Du kan vise alt fra en iPad på TV. iPad får delt tastatur for lettere tasting. Bedre videokvalitet på FaceTime. Alternative ruter på kartet. Innebygde emotikoner. Nye bevegelser for å veksle mellom apper. Men: Nyhetene kommer ikke umiddelbart. Brukerne får tilgang "i høst" - ikke nærmere spesifisert.

20:11 Apple hevder at iOS er den mest populære spillplattformen på kloden. Presentasjonen foregår faktisk samtidig med at Xbox og Microsoft har sin store presentasjon i Los Angeles. Game Center for iOS har 50 millioner brukere etter et par år, Xbox Live har 30 millioner - etter å ha holdt på i åtte år.

20:07 iPhone blir PC-fri! Salen jubler. Apple nevner ikke at Android-telefoner har lenge kunnet eksistere uten en PC. IPhone har vært helt avhengig av en tilkobling til PC for oppdateringer og backup. Mange har nemlig nå fortalt Apple at de vil ha en iPad eller iPhone som eneste enhet, så dette blir nå mulig. Dette selges inn som perfekt for alle PC-fri besteforeldre som har fått iPad til jul.

20:05 Mail-appen på iPhone/iPad/iPod Touch blir mer avansert, sånn at du nå kan flagge meldinger som viktige. En egen ordbok blir også tilgjengelig for alle apper (men norsk nevnes ikke..)

20:01 Noe mange har ønsket seg: Volum-knappen kan nå brukes til å ta bilder. Kameraet blir også direkte tilgjengelig fra den låste startskjermen. Du kan også beskjære og rotere bilder direkte i kamera-appen. Den skal også ha blitt mye raskere.

19:58 En ny app for å lage huskelister får kraftig "wow" fra salen. Den får geotagging, slik at du kan legge inn "minn meg på å ringe kona når jeg drar fra konferansen i dag". Når du krysser et "geogjerde" som telefonen automatisk registrerer, får du påminnelsen.

19:55 Dette vil ikke nettavisene like: Nye Safari på iPad og iPhone skreller vekk alt annet rundt teksten enn det du vil lese. Som for eksempel annonser. Lapper til og med sammen historier som er delt i flere for å få deg til å klikke på flere annonser.

19:53 Twitter blir bygd inn i iPhone. Du kan sende ut meldinger direkte fra YouTube, og hvor du befinner deg rett fra det innebygde kartet.

19:51 Apple lanserer en egen del av App Store kalt News Stand. Herfra skal du både kunne abonnere på aviser og tidsskrifter og kjøpe enkelteksemplarer. Den store nyheten er at nye utgaver automatisk blir lastet ned i bakgrunnen, sånn at de ligger klar til du vil lese dem.

19:48 Tekstmeldinger, sportsmeldinger, Facebook-beskjeder, telefonsamtaler og epost etc, alt sammen blir tilgjengelig fra samme oversikt, som alltid er tilgjengelig.

19:47 Åpningsskjermen, som hittil har vært nesten helt statisk, skal nå gi mye dynamisk informasjon.

19:45 iPhone-brukere får nye systemmeldinger (notifications). Du skal ikke lenger nødvendigvis bli avbrutt av meldinger (alle som har fått ødelagt en seson av Tiny Wings kan nå glede seg!). Du får opp meldingene dine når som helst fra hvor som helst ved å dra nedover fra toppen. Nøyaktig kopi av konkurrenten Android, altså...

19: 44 Nå presenteres iOS 5. Vill klapping i salen.

19:41 Scott Forstall presenterer nyheter for iOS. 25 millioner iPad solgt på 14 måneder. iOS har 44 prosent av smarttelefon-markedet (men Android vokser raskere, jorun.anm). 130 millioner bøker lastet ned fra iBookstore.

19:37 En radikal nyhet er at Lion blir utelukkende tilgjengelig heldigitalt på nett via Mac App Store. Til nå har nye utgaver av både Mac OS og Windows primært vært solgt i butikk. Prisen blir 29 dollar i USA. Under en tredjedel av tidligere oppgraderinger. Tilgjengelig i juli.

19:30 AirDrop er navnet på en ny funksjon for å sende filer direkte mellom maskiner over trådløst nett. Alt som trengs skal være å dra filen til et ikon med en nærliggende PC. Neppe noe sikkerhetssjefene vil elske.

19:21 Fra nå av skal du slippe å starte programmene dine på nytt når du starter Macen på nytt. Alle programmene starter i samme posisjon som du hadde dem. Og alt lagres automatisk fortløpende. Tidligere versjoner blir lagret for å unngå tabber.

19:16 Windows har vært helt overlegent Mac OS når det gjelder å skifte mellom oppgaver på en enkel måte. Apple mener å ha løst det ved å la brukeren dra tre fingre over styreflaten og en ny funksjon kalt "Mission Control".

19:12 Mac OS Lion virker sterkt inspirert av iOS.

19:11 Mac-brukere får med den nye oppdateringen av Mac OS X et operativsystem som ligner mer på iOS (iPhone). Bevegelsesstyring med flere fingre på en gang, programmer som fungerer i full skjerm uten vinduer. Man kan skifte mellom programmer bare ved å dra flere fingre på styreplaten.

19:04 Skryter over at PC-markedet har krympet med 1 prosent det siste året, mens Mac-markedet har vokst med 28 prosent.

19:03 MacRumors beskriver Steve Jobs som svært passivt utseende og trett. Engadget mener han virker opplagt. Toppsjefens kreftsykdom har ført til at han har vært sykmeldt i flere perioder.

19:01 Steve Jobs går på scenen - og får stående applaus som vanlig.

18:59 Apple har skrudd av det trådløse nettverket i salen. Ingen får lov til å sende ut live videostrømmer. Aftenposten følger tre forskjellige liveblogger for å kunne kryssjekke detaljene vi publiserer her.

18:57 Moscone Center i San Francisco er proppfullt av journalister og Apple-utviklere. Apples årlige konferanse World Wide Developers Conference er den største begivenheten for 5200 av dem som skaper apper og programvare til Apples maskiner.

Denne delen av saken ble publisert før presentasjonen startet:

Etter flere års spekulasjoner rundt hva Apple skal bruke sin gigantiske nye serverpark i Nord-Carolina til, presenterer Apple-sjef Steve Jobs i kveld sitt nyeste store prosjekt: iCloud.

Serverparken, som trolig er etablert for formålet, er fem ganger større enn hva Apple har brukt til nå.

Hemmelig Selskapet som de siste årene vokst seg til å bli like mye verdt som Intel og Microsoft til sammen, er normalt ekstremt hemmelighetsfullt. Men denne gangen har Apple selv bekreftet at det Steve Jobs skal presentere i kveld har navnet iCloud. Selskapet som de siste årene vokst seg til å bli like mye verdt som Intel og Microsoft til sammen, er normalt ekstremt hemmelighetsfullt. Men denne gangen har Apple selv bekreftet at det Steve Jobs skal presentere i kveld har navnet iCloud.

Skyen/The Cloud er IT-bransjens mest populære betegnelse på avlasting av både regneoppgaver og datalagring ved hjelp av nettet. Det er fra den samme termen og tankegangen norske Bokskya har hentet navnet sitt.

Flere normalt pålitelige nyhetskilder som følger utviklingen tett, oppgir at Apple har inngått nye avtaler med alle de store plateselskapene i forbindelse med iCloud-lanseringen. Etter alt å dømme betyr dette at musikken kan få samme distribusjonsform som App Store. Dermed blir det slutt på at du selv må passe på å ta backup av PC-en din for ikke å miste tilgangen til musikken du har kjøpt på iTunes.

Med iCloud lagres lisensen din sentralt, slik at du vil slippe problemet med at du har glemt å overføre musikken du har kjøpt til den enheten du bruker akkurat nå.

Mister du filen du har kjøpt, vil du kunne laste ned en ny, akkurat som i App Store. Den vil muligens også kunne strømmes dit du trenger den. Du vil også slippe dagens lagringsbegrensninger. Problematikken er spesielt aktuell for filmbransjen, som gjerne vil selge digitale kopier til sluttbrukerne. Problemet er ofte at harddisker går fulle, og forbrukerne liker dårlig å måtte slette saker og ting de har kjøpt, bare for å få plass til nytt.

Kl 19

Enkelte mener å vite at iCloud også vil være en abonnementstjeneste for musikk, som vil kunne konkurrere direkte med suksessrike Spotify og Wimp. Men dette er det ikke enighet rundt. Uansett er det ikke lenge igjen nå. Presentasjonen starter kl 19 norsk tid. Den vil også inneholde en presentasjon av det nye operativsystemet iOS 5 til iPhone og iPad, og en oppdatering for Mac. For iOS er det blant annet ventet automatisk oppdatering av apper. Lekkasjer fra Apple tyder på at det ikke blir noen presentasjon av en ny iPhone i dag, til tross for at dette nærmest har blitt en tradisjon på denne tiden av året. Hva tror du selv skjer? Kommentarfeltet er åpent, og saken oppdateres utover kvelden.

Steve Jobs kreftsykdom har ført til mange spekulasjoner rundt Apple.
Publisert
BT anbefaler

Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

Post Malone tok seg god tid til kunstutstilling i Grieghallen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Da døtrene fikk barn i Oslo, flyttet de etter. – Du må gjøre noen valg.

  2. Leitar etter gjerningsmannen

  3. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  4. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  5. Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb

  6. – Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet