For tre og et halvt år siden sprakk saken mot byggmester Harald Langemyhr. Da ble det avdekket sosial dumping og mulig bedrageri mot Oslo kommune på 18,4 millioner kroner og forsøk på bedrageri av ytterligere 4 millioner kroner.

Ny tiltale

Nå har politiet utvidet tiltalen. I forrige uke ble politiet kjent med at Harald Langemyhr har ført en faktura på Økern sykehjem for en varmepumpe som ble installert hjemme hos en av Langemyhrs formenn.

Langemyhrs selskap har også unndratt merverdiavgift på varmepumpen, samt at det trolig skulle vært betalt skatt av beløpet.

I tiltalen skriver politiet at denne fakturaen kan dekke over en lønnsutbetaling til formannen tilsvarende 25.000 pluss merverdiavgift, det vil si 31.250. kroner.

— Vi har i utgangspunktet ikke etterforsket noe annet enn timeføringen, som medførte tiltalen på 18,4 millioner kroner, sier aktor i saken, Frank Grimstad Jensen ved Oslo politikammer. Tiltalen lyder på brudd på bokføringsloven, ligningsloven og merverdiavgiftsloven.

Småpenger

Langemyhrs forsvarer Ellen Holager Andenæs synes det er merkelig at politiet så langt ut i forberedelsen av saken kommer trekkende med en tileggstiltale på et så lite beløp.

— Det er min mening at bedrageritiltalen savner grunnlag og at Harald Langemyhr har oppfylt avtalen overfor Oslo kommune, sier Andenæs.

Langemyhr har hele tiden nektet straffskyld.

Når partene møtes i Oslo tingrett til mandag er det avsatt 14 uker for å gjennomgå saken. Det var TVNorge som filmet hvordan arbeidere bodde tre og tre i 10 kvadratmeter stor brakker utenfor en offentlig byggeplass i Oslo.

Sov på byggeplass

Brakkene var kun godkjent som hvilebrakker. Men de ansatte ble trukket 2500 kroner måneden hver for å bo i dem.

Aftenposten avdekket hvordan 15 ansatte bodde på madrasser i et rivningsklart hus i Tønsberg mens de jobbet for Oslo kommune. Her fikk Langemyhr selv husleieinntekter i underkant av 40 . 000 kroner i måneden.

Avisen avdekket også at ytterligere 70–80 polske bygningsarbeidere var innlosjert i et hus på Vallø utenfor Tønsberg. Både loft, kjeller og ganger ble brukt til soveplasser.

Arbeidstilsynet karakteriserte forholdene som noe av de verste de hadde sett.

Varslet

Arbeiderne som hadde jobbet for Langemyhr, fortalte også om det de beskrev som svindel av Oslo kommune.

Oppdragsgiveren, det kommunale eiendomsselskapet Omsorgsbygg, undersøkte hva som var gjort, til hvilken pris. Det førte til politirazzia flere steder, arrestasjon av flere personer og etterlysning av eier og daglig leder Harald Langemyhr.