Hellas trenger desperat å få utbetalt nytt kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Men utbetalingen av pengene er fortsatt helt i det blå.

Møtes kl. 17

Finansministrene eurolandene møtes igjen kl. 17 tirsdag for å ta stilling til overføring av nye milliarder til Athen.

IMF-sjefen Christine Lagarde har avbrutt en rundreise i Asia for å delta på det kritiske Hellas-møtet i Brussel.

Vi har helt klart forskjellig syn. IMF-sjef Christine Lagard til lederen for eurolandenes finansministre, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, etter finansministermøtet i forrige uke.

EU og IMF har siden våren 2010 gitt Hellas to kriselån på til sammen 240 milliarder euro (1750 mrd. kr) for å hindre at den greske økonomien bryter sammen.

Statsgjelden fortsetter å stige selv om private långivere slettet over 100 milliarder euro av statsgjelden i vår.

Slette gjeld

Nye utbetalinger av kriselån til Hellas har stoppet opp fordi EU og IMF ikke klarer å bli enige om hvordan den greske gjeldsspiralen skal brytes.

IMF mener landet må få slettet mer av statsgjelden og at eurolandene denne gangen må ta tap på lån til Hellas.

Men flere euroland, anført av Tyskland, nekter å være med på dette.

De vil i stedet gi grekerne mer tid med å nedbetale gjelden, kutte renten på lån til Hellas og godta at eurolandenes sentralbank ESB (Den europeiske sentralbanken) lar grekerne slippe å betale renter på bankens beholdning av greske statsobligasjoner for en kortere eller lengre periode.

Landet kan gå i stå

De siste dagene har EU-politikere og -byråkrater arbeidet i kulissene i Brussel for å sy sammen et kompromiss som alle de 17 eurolandene og IMF kan godta.

Vi trenger mer informasjon før en avgjørelse kan bli tatt, så situasjonen er svært åpen. Finlands finansminister Jutta Urpilainen til pressefolk i Helsingfors tirsdag.

Hellas trenger desperat pengene. Uten nye milliarder har ikke landet penger til å betale lønn til statsansatte og pensjoner.Bankvesenet risikerer dessuten å bryte sammen uten tilførsel av ny kapital.

Eurolandenes politiske lederskap, anført av Tysklands Angela Merkel, har sagt at de vil gjøre alt som står i deres makt for å beholde Hellas i eurosonen.

Stoppet nytt lån

Hellas fikk våren 2010 det første kriselånet fra EU/IMF på 110 milliarder euro (800 mrd. kr). Politikerne forpliktet seg å foreta kraftige innstramninger i statsfinansene, men det viste seg å være enklere sagt enn gjort og ga ikke tilsiktet resultater.

EU-toppmøtet godkjente i mars i år et nytt kriselån på 130 milliarder euro (950 mrd. kr).

Hellas skulle ha fått overført nye 31,5 milliarder euro (230 mrd. kr) i vår, men EU og IMF stoppet utbetalingene. De var ikke fornøyd med fremdriften i grekernes innstramninger.

Hele innstramningsprosessen stoppet helt opp før valgene i mai og juni og en ny trepartiregjering overtok makten i sommer.

Nye innstramninger

Etter en langvarig politisk prosess vedtok nasjonalforsamlingen i Athen for et par uker siden nye innstramninger i statsfinansene på 13,5 milliarder euro (100 mrd. kr) i 2013 og 2014.

Hellas har dermed gjort de nødvendige vedtak for å få utbetalt mer krisepenger.

Eurolandenes finansministre godtok i forrige uke i prinsippet å gi Hellas to ekstra år på å gjennomføre de nye innstramningene.

Trenger mer tid

Dermed er det oppstått en diskusjon i EU-byråkratiet om hvordan de to ekstra årene skal finansieres og hvor mye penger ekstra Hellas trenger.

Det aktuelle lånebehovet i dag er dermed økt fra 31,5 milliarder euro til 44 milliarder euro (325 mrd. kr), sier en talsmann eurolandenes finansministre til nyhetsbyåret Associated Press.

Nyhetsbyåret Bloomberg skriver at det heller ikke i dag kommer til å bli tatt noen beslutning fordi nasjonalforsamlingene i Tyskland, Finland og Nederland — motstanderen av å slette gresk gjeld - skal ta stilling til nye pengeoverføringer til Athen.

Den tyske Forbundsdagen skal behandle saken i neste uke. En talsmann for kansler Angela Merkels parti sier til nyhetsbyrået Reuters han er sikker på at flertallet i nasjonalforsamlingen vil gi grønt lys for nye pengeoverføringer til Hellas.