Norge har et stort behov for realister, og særlig jentene er påfallende med sitt fravær i realistbransjer. Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse mangler Norge 16.000 ingeniører. I tillegg vil det bli et stort behov for personer med teknologisk kompetanse, og generell realfagskompetanse.

Torsdag kveld, på kvinnedagen, skal blant annet blogger og doktorgradsstipendiat Sunniva Johanne Rose, fortelle andre jenter om hvor mye spennende man kan jobbe med.

Arrangementet er i regi av NHO, Oljeindustriens Landsforening, Abelia og Energi Norge, som ønsker å lokke jentene til realfag.

Mange tror at enten er man god i matte, eller så er man ikke det, men de tar i stor grad feil. Hemmeligheten bak matte er trening.

Guttefag

Rose tror en viktig årsak til den lave jenteandelen er at man allerede i barndommen får på seg tradisjonelle kjønnsbriller og tenker at matte er et typisk guttefag. Hun synes det er synd at ikke flere jenter får øynene opp for realfag og alle de spennende mulighetene som finnes.

For «kjernefysikk» lyder ikke veldig spennende i mange tenåringjenters ører. Rose er imidlertid sikker på at en stor del av dem ville like faget hvis de visste hva det gikk ut på.— Mange tror at enten er man god i matte, eller så er man ikke det, men de tar i stor grad feil. Hemmeligheten bak matte er trening. Akkurat som en idrettsutøver kan man trene seg for å bli bedre. Man må så klart ha en viss forståelse for tankegangen i utgangspunktet, men man må ikke være noe mattegeni fra barndommen av for å velge denne veien, sier Rose.

Rose husker hun satt på pulten sin på barneskolen og lurte på hvorfor det alltid var guttene som kom til ekstraoppgavene i matte. Hun syntes matte var et fascinerende, men vanskelig fag. Men så, på slutten av barneskolen, gikk et lys opp for henne.

- Jeg knakk plutselig en kode. Jeg skjønte hvordan man kunne finne x ved å sette opp en ligning, og det var en fantastisk følelse. Jeg likte at man måtte jobbe seg systematisk frem mot svaret, jeg likte at det var ett, riktig svar, og følelsen av å komme i mål, forteller Rose til Aftenposten.

Fra dans til fysikk

Hun bestemte seg ikke for å satse på realfag før på slutten av videregående, etter først å ha gått to år på ballettlinjen på Fagerborg videregående. Da gjorde hun et kvantesprang fra ballett til fysikk.

— Det var ikke noe opplagt mål for meg at jeg skulle jobbe med kjernefysikk. Etter to år på ballettlinjen, så tenkte jeg, nei, dette kan jeg ikke satse på, jeg satser heller på fysikk på Blindern.

Reising og familie

Hun angrer ikke på at hun valgte faget, og forteller om spennende utfordringer, reising og et godt miljø.

- I dag drømmer mange om å reise i jobben, samtidig som mange jenter etter hvert tenker på at jobben må kunne kombineres med familie. Jeg har en jobb som fungerer veldig fint med å ha barn, men jeg får samtidig reise en god del.

— Jeg har en veileder ved universitetet i Paris, der jeg hadde utveksling i syv måneder. Så jeg reiser både til Paris og på andre arrangementer rundt i verden for forskere innen mitt fagfelt, sier Rose.

Fysikk og lipgloss

For et år siden startet hun en blogg der hun både skriver om fascinasjonen for atomer, om utfordringer i hverdagen som kjernefysiker - og om sminke og frustrasjon over liten tid til å gå til frisør. For henne er det ingen motsetning mellom å forske på fysikk og være opptatt av klær og utseende.

- Jeg valgte bevisst å skrive både om faget mitt og det du kan kalle overfladiske ting. Det var ikke noe politisk valg, men jeg håper det likevel kan føre til at flere jenter kan identifisere seg med meg, og se at det går an å kombinere ulike sider i seg selv, sier Rose.

Sunniva Johanne Rose kommenterer sin klesoutfit.
SUNNIVA ROSES BLOGG