Den tyske økonomien krympet med 0,5 prosent i fjerde kvartal, viser foreløpige tall fra landets statistiske sentralbyrå. Det var mer enn ventet og ga dermed en svakere vekst for året som helhet på 0,7 prosent. Veksttallet for 2011 var på 3 prosent.

Også den tyske økonomien merker europroblemene på kroppen. Tysk eksport opplever ikke like sterk vekst lenger, og ordreinngangen i industrien falt mer enn ventet i november.

— Den tyske økonomien er kanskje ikke lenger en øy av lykke, men den er fortsatt en øy av vekst i et hav av euro-resesjon, sier økonomen Carsten Brzeski i banken ING.

Rimelig fornøyd

Andreas Schüerle i Dekabank kaller tallene skuffende.

— Men dersom du ser på den vanskelige situasjonen i eurosonen og svakheten i vekstmarkedene, kan man være rimelig fornøyd likevel, mener han.

Ekspertene venter at Tyskland skal komme seg rimelig raskt etter de svake tallene for fjerde kvartal. Men 2013 blir likevel nok et år med liten vekst.

Regjeringen i Berlin vil ifølge forretningsavisen Handelsblatt nå dempe forventningene til utviklingen i det nye året.

Halvere

Regjeringen vil halvere anslaget for veksten i produksjonen for inneværende år til rundt 0,5 prosent, heter det på avisens nettsider. Tidligere var målsettingen at produksjonen skulle vokse med 1,0 prosent.

— Utgangspunktet for den nye prognosen er at den tyske økonomien etter en svak start, kommer til å vokse merkbart i andre halvår. I siste kvartal av 2013 vil brutto innlandsproduktet BIP ligge 1,25 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor, skrev Handelsblatt tirsdag.

Vanskelig

Statsminister Angela Merkel har bedt tyskerne forberede seg på vanskelige økonomiske tider også i 2013. Eurokrisen er ikke overvunnet ennå, er budskapet fra den populære statsministeren, som nå driver valgkamp før det viktige delstatsvalget i Niedersachsen søndag.

Delstaten har en lik regjeringssammensetning som den føderale regjeringen i Berlin, og valgresultatet kan dermed bli en viktig pekepinn på hvordan det tyske valget til høsten kommer til å gå.

Valg

Merkels kristeligdemokratiske CDU gjør det bra på målingene, men regjeringspartner og fridemokratiske FDP sliter tungt og kan havne under den nasjonale sperregrensen og mulighet for regjeringssamarbeid.

— Niedersachsen kan bli en prøvestein for de nasjonale valgene. I begge tilfellene kan vi ende opp med et sterkt og seirende CDU som ikke har makt til å styre takket være FDPs svakhet, sier Thorsten Faas ved universitetet i Mainz til Financial Times.