Se bildespesial øverst!

Da Ragnhild Hatleli viste bildene av sitt nye naust i Os til venner, holdt de på å le seg i hjel, skriver BT.

— Jeg ville at de skulle få seg en god latter. Men jeg koser meg virkelig med å rydde, male og lakke. Til våren er alt klart. Det er verdt alt slitet, sier Hatleli til bt.no.

Ikke plass til båten

Totalprisen på den 34 kvadratmeter store tomten og det trekantete naustet kom på 1,2 millioner kroner.

Naustet er på sitt bredeste 3,5 meter, så smalner det innover til 1,95 meter. Innvendig er naustet bare 1,55 meter på det smaleste.

Det betyr at familiens båt, som er 2,05 meter bred, ikke er mulig å presse inn.

— Det viktigste er at barna kan være på sjøen med våtdrakter, og det er kombinert vaskekumme og kjøkkenbenk ovenpå, sier Hatleli.

Hun sier at de bygde naustet med tanke på barna som nå er blitt voksne.

— Folk har lurt på hvorfor vi har glede av et naust i Os når vi bor i Bergen. Det er pent i Os og sjøen er ren. Det er fint å sanke skjell. Kokken i familien vil ha ekte varer, ler hun.

Sønnen er sjømannskokk, og datteren studererer blant annet snorkling og surfing på Idrettshøgskolen. Begge lærte å snorkle i Saudi-Arabia som småbarn.

Ble stoppet

Sykepleieren Hatleli har ingen erfaring med å bygge naust. Hun sier at hun tegnet etter eget hode, og måtte gå flere runder med myndighetene.

To ganger måtte hun gjøre om på tegningene etter at Fylkesmannen grep inn.

— Det er ikke helt lett for en amatør, men jeg klarte det til slutt, konstaterer hun.

Hun har invitert Fylkesmannen til snorkling under innvielsen, men har ikke fått svar.

Ektemannen har stått for sikring og beskrivelse av grunnarbeidene. Han har sørget for at naustet skal tåle 1000-årsskjelv og tsunami.

— Det var en strek i regningen. Jeg hadde håpet at det skulle bli litt bredere fremme. Vi får bare inn en liten robåt. Men vi har fått et brukbart naust til kanoer, robåt og våtdrakter, sier Hatleli.