Berlusconis beslutning om å trekke støtten til statsminister Mario Montis reformregjering fikk Monti til å kunngjøre at han vil gå av. Nyvalg ventes en gang i februar, mens regjeringsmandatet opprinnelig varer til april.

— Vi kan trolig vente et salg av italienske verdier, sier Erik Nielsen, London-basert sjeføkonom i den italienske bankgiganten UniCredit.

Han tror også det kan bli et visst press i obligasjonsmarkedet og spår «skjøre uker» i nærmeste framtid.

Ikke seriøst bekymret

Men han sier også at han ikke er seriøst bekymret for Italias framtid. Grunnen til det, er at resultatet av nyvalg sannsynligvis enten blir en regjering ledet av Det demokratiske partiet, som tilhører sentrum-venstre i italiensk politikk, eller en ny Monti-regjering.

Leder for Det demokratiske partiet, Pier Luigi Bersani, har lovet å fortsette Montis kurs om partiet hans vinner valget, selv om han vil moderere noen av det hardeste krisereformene og legge større vekt på å vekst og arbeidsplasser.

Berlusconi

Det er knyttet større uro til en eventuell tilbakekomst for Berlusconi og hans parti. Den skandalerammede italienske lederen har varslet en kampanje mot sentrale deler av Montis reformpakke. Han avviser at Italia skal kunne la seg diktere av sentrale land, først og fremst Tyskland.

— Det er ikke en eneste økonomiske indikator som er positiv. Eksperimentet med en teknokratregjering er over, dessverre med fullstendig negativt resultat, hevder Berlusconi. (©NTB)