Grunnlovsdomstolen i Karlsruhe avsa tirsdag formell kjennelse for at Forbundsdagens spesialutvalg på ni medlemmer ikke alene kan godta eller avvise forslag om bruk av krisefondet EFSF. De øvrige 611 medlemmene av Forbundsdagen må rådspørres, het det i kjennelsen.

— Det budsjettpolitiske ansvar ligger hos Forbundsdagens plenum, fastslo dommer Andreas Vosskuhle da han leste opp grunnlovsdomstolens avgjørelse. Men det ni medlemmer store utvalget kan fortsatt gi ordre om oppkjøp av statsobligasjoner i det åpne markedet.Den tyske regjeringen opprettet utvalget i fjor for å kunne reagere raskere og mer smidig på krisen i eurosonen, landene som bruker EUs felles valuta euroen. To politikere fra opposisjonen klaget saken inn for grunnlovsdomstolen, og har nå altså fått medhold.

Hellas er det landet som er hardest rammet av krisen i eurosonen. Den europeiske sentralbanken ECB vil ikke lenger godta greske statsobligasjoner som sikkerhet for lån, meldte nyhetsbyrået Reuters tirsdag med henvisning til kilder i banken. (©NTB)