Nesten tre år etter at Netcom lanserte sitt fjerde generasjons mobilnett(4G), såkalt LTE, skrudde Telenor i dag på sitt LTE-nett i elleve byer og tettsteder.

I løpet av året skal ifølge Telenor flere enn én av tre nordmenn ha tilgang på Telenors 4G-nett.

— Dagens raske utvikling av digitale tjenester stiller økte krav til mobilnettet, og med 4G tar vi et viktig steg mot økt kapasitet og høyere hastigheter. Med 4G fra Telenor ligger alt til rette for effektiv strømming eller nedlastning av film og musikk, bildedeling og videokonferanser når og hvor som helst, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Ifølge Telenor vil deres 4G-brukere kunne regne med hastigheter på inntil 40 Mbit/s. Til sammenligning lover Netcom sine kunder 4G-hastigheter på opptil 80 Mbit/s.

Hvor høy hastighet hver enkelt kunde i praksis får, har derimot sammenheng med hvor mange samtidige brukere det er i et område samt avstand og plassering til nærmeste mobilmast.

Kun for de få

Ved lansering er det bare PC- og nettbrettbrukere som kan få Telenor-4G. Men de første mobiltelefonene som kan brukes i det norske LTE-nettet, er rett rundt hjørnet.

Nettstedet Mobili.no har laget denne listen over aktuelle LTE-terminaler:

Det kan nemlig være verdt å merke seg at det finnes og benyttes ulike LTE-frekvenser rundt om i verden. I Norge tilbyr Netcom og Telenor LTE på 2.6GHz, mens Netcom foreløpig er alene om LTE i 1800-MHz båndet.

Dersom du skal bruke en telefon eller et nettbrett med LTE, må den støtte LTE-frekvensene som brukes her i landet.

Apples nye iPhone 5 støtter eksempelvis ikke LTE på 2.6GHz, men fungerer i 1800MHz. Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, uttalte i kjølvannet av iPhone 5-lanseringen at Telenor derfor vil vurdere å tilby LTE også på 1800MHz.

Venter på indrefileten

For å få 4G-dekning i hele landet er mobiloperatørene klare på at man få på plass LTE i det såkalte 800MHz-båndet, som er vedtatt satt av til mobilt bredbånd i Norge etter at det ble ledig da det analoge bakkenettet ble slukket ned.

Dette frekvensområdet blir gjerne omtalt som indrefileten, siden det er langt mer arealeffektivt - man kan få dekket mye større områder med færre sendere. I tillegg vil det kunne gi bedre innendørs mottak.

Men tre år etter at myndighetene bestemte seg for mobilt bredbånd, er det fortsatt ikke satt noen dato for en auksjon og tildeling av frekvensene i 800Mhz-båndet.

— Vi har hele tiden sagt at det er viktig å bruke tid for å få et best mulig beslutningsgrunnlag. Men at det skal ta så lang tid, synes jeg er svært merkelig, sa dekningsdirektør Amundsen til Aftenposten.no tidligere i høst.