Gassanlegg kunne gått i luften

Fana Stein og Gjenvinning demonterte rør som det fortsatt gikk gass i. - Dette kunne gått veldig galt, sier sjef for Grønn etat, Sissel Lerum.

Publisert Publisert

USIKREDE RØR: Gassrørene som tidligere var en del av et lukket anlegg, står i dag usikret opp av jorden i Rådalen. I april oppsto en eksplosjonsfarlig gasslekkasje under demontering av anlegget.

  • Ylva Seiff Berge
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Lerum har sendt et meget skarpt brev til firmaene Fana Stein og Gjenvinning (FSG) og Ragn-Sells i Rådalen. Etaten mener det var høy fare for gasseksplosjon da FSG demonterte et gassanlegg i Rådalen i april.

— Resultatet ble gasslekkasje, og at metangass kom i kontakt med oksygen. En slik blanding kan være eksplosjonsfarlig, sier seksjonsleder for natur og miljø ved Grønn etat, Tom Sandahl.

"En oppsiktsvekkende, ureglementert og alvorlig handling! En demontering som ble gjennomført uten hensyn til HMS (helse-miljø-sikkerhet) eller konsekvensene for virksomheten til Rolls-Royce eller Grønn etat. Dette resulterte i en eksplosjonsfarlig situasjon i hele deponigassanlegget" skriver etatssjef Sissel Lerum i brevet.

Kuttet gassrør

Bakgrunnen er at FSG i april begynte å demontere den såkalte D-stasjonen ved gassanlegget på det nedlagte avfallsdeponiet i Rådalen. Anlegget har samlet opp metangass fra fyllingene, som så er blitt brukt i en kraftstasjon, drevet av Rolls-Royce. Bergen kommune er pålagt av Fylkesmannen å samle opp og forbrenne deponigassen.

Ragn-Sells ba tidligere i år om lov til å bruke området til oppbevaring av bildekk. Etter en befaring i mars kom det frem at Rolls-Royce trengte gassen for å drive sitt kraftverk på en økonomisk måte. Det ble enighet om at Bergen kommune skulle undersøke mulighetene for å bygge om anlegget for å gjøre det mer effektivt.

Men tidlig i mai oppdaget Grønn etat at Fana Stein og Gjenvinning, som eier grunnen, i stedet hadde demontert hele anlegget.

— De hadde altså kuttet rør som det gikk gass i, i strid med avtalen. Dette var veldig uheldig. Det skjedde heldigvis ikke noe alvorlig galt, men det kunne det ha gjort. Derfor reagerte vi med sterk språkbruk, sier Lerum.

Lett antennelig

I en risikoanalyse av gassanlegget i Rådalen fra 2010 skriver konsulentselskapet Cmr GexCon at risikoen ved anlegget er liten, så lenge det holdes i god stand. Dersom det blir gasslekkasje, er det derimot fare for en eksplosjon. Kombinasjonen metan og oksygen er lett antennelig og hovedårsaken til mange gruveulykker rundt om i verden.

"Gasser er vanligvis meget lette å antenne slik at svake tennkilder som for eksempel statisk elektrisitet og mekanisk genererte tennkilder vil kunne antenne gassblandingene. (...) Dersom utslippet pågår en viss tid før antennelse finner sted, så vil en eksplosjon, med langt mer dramatiske konsekvenser, være en mer sannsynlig hendelse" heter det i rapporten.

Skal bygges opp igjen

Selve gasslekkasjen i april ble stanset etter få timer. Men siden bygget rundt gassanlegget var revet, har rørene i snart et halvt år stått opp av bakken uten sikring.

"Gassanleggets stasjon D står nå uforsvarlig sikret. Grønn etat ser på situasjonen som oppsiktsvekkende. At man har forårsaket noe så alvorlig og ikke tar ansvar for å tilbakestille situasjonen er vanskelig å forstå" skriver Lerum i brevet.

I går ettermiddag ble det holdt et møte mellom kommunen og Fana Stein og Gjenvinning.

— FSG har påtatt seg å tilbakeføre huset i den stand det var da det ble sanert. Vi skal avklare hvilke tekniske instrumenter det var i bygget før det ble revet, og disse skal erstattes med nye, sier Lerum.

Hun sier at det viktigste nå er få opp et bygg rundt anlegget igjen.

— Dette skal være et lukket anlegg. Slik det ligger i dag kan det skje uheldige hendelser som gir ny lekkasje, sier hun.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smitteutbrudd blant ansatte på sykehjem i Bergen: – Jeg er bekymret

Fire ansatte har testet positivt for covid-19 på Fyllingsdalen sykehjem.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dette må du vite om busstreiken

  2. «Stopp, stopp», brøler Morten. «Nå dør jeg», er det siste han tenker før det smeller.

  3. Mann døde etter å ha blitt funnet i sjøen

  4. «Vanligvis er dette oppførsel jeg ville irritert meg over, men nå er det nesten rørende»

  5. Tre nye i Helse Bergen smittet

  6. – Hvorfor lar vi ikke bare alle de unge smitte hverandre, slik at vi får flokkimmunitet?

  1. Jobb og karriere