Professor: Ikke tjent med så høyt utdanningsnivå

Publisert Publisert

SKREMT: Den anerkjente debattanten og samfunnsforskeren Ottar Brox liker ikke utviklingen med at stadig flere tar høyere utdanning. FOTO: Scanpix

 • Det er gjennom jobben vi blir fagfolk.
 • Linda Johnsen Ørstavik
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Les også:

 • Overkvalifisert for drømmejobben
 • Lavere krav i Storbritannia
 • Sykepleiere og lærere taper på utdanning
  Den anerkjente norske forskeren og tidligere professoren , mener vi er i ferd med å få et overforbruk av formell skolegang. Det skriver tu.no

Ikke tjent med utdanningsnivået

Han liker ikke utviklingen med at stadig flere stillingsannonser etterlyser utdannelse på mastergradsnivå eller høyere. Samfunnet er ikke er tjent med et så høyt utdannelsesnivå som vi har i dag, mener han.

— Det jeg er blitt i tvil om nytten av, er ikke læring, men formell utdannelse målt i antall skole- eller studieår. Læring kan vi aldri få nok av, sier Brox til

— Det er gjennom utfordringer i jobben vi blir fagfolk. Det er opplagt at det er mens vi jobber at vi lærer mest og utvikler oss faglig.

Viktig med utdannelse Aftenpostens jobbekspert, Gisle Hellsten, mener at utdannelse alltid er bra.

— Vi må ikke glemme at det å ta høyere utdannelse har en egenverdi i seg selv, særlig i form av egenutvikling. Det er også viktig å tenke på hva Norge skal leve av de nærmeste årene. Vi beveger oss i retning av en kunnskapsnasjon, og da er det viktig at befolkningen har høy formell utdannelse, sier han.

Hellsten mener likevel at ikke alle skal ta høyere utdannelse i form av mastergrader, men at det må være rom for alle valg og retninger.

— Vel så viktig er det selvfølgelig at hver enkelt får lov til å velge det som passer dem best. Høyere utdannelse passer ikke for alle, og det er derfor viktig at det i skolen legges til rette for de som vil velge andre løp, sier han.

Forsikring for fremtiden Hellsten skjønner hvor Brox vil, men mener at det er viktig å oppfordre alle til å ta en utdannelse innnenfor noe.

— I nedgangstider som vi nettopp har vært igjennom, ser vi at det er de helt uten utdannelse og ufaglærte som sliter i arbeidsmarkedet, sier han.

Hellsten mener at ansett om man velger høyskoleutannelse eller fagutdannelse, er dette en viktig forsikring for fremtiden.

Les også:

 • Lederkurs ikke til nytte for bedriftene
 • Den endelige sjefstesten
 • Ungdom svikter sikre yrker og bransjer
Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Sommeren på vei tilbake: - Kan bli 20 grader i Bergen fra onsdag

 2. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

 3. Dette gamle kraftverket kan mangedoble produksjonen. Eierne er lei av å vente på klarsignal.

 4. Lege var smitta av farleg bakterie – Helse Førde droppa å teste

 5. Fløyfjellstunnelen åpen etter inspeksjon

 6. Beboere oppgitt over økt omkjøring i trange gater langs fjellsiden

 1. Jobb og karriere