To av tre får betalt julebord

Bergensere og ansatte i helsevesenet er årets tapere.

Publisert Publisert

FEST: Ansatte i privat sektor, og da særlig IT- bransjen, kan glede seg til årets julebordsesong. FOTO:Trygve Indrelid

  • Linda Johansen Ørstavik
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Julebordtradisjonen står fortsatt like sterkt i Norge, det viser en ny undersøkelse gjennomført av InFact for bemanningsselskapet Xtra personell.

To av tre nordmenn får tilbud om julebord på firmaets regning, og det er arbeidstagere i Oslo og Akershus og ansatte i privat sektor som er julebordvinnerne.

Osloborgerne får mest

Jobber du i Oslo eller Akershus er julebordsjansene størst. I Oslo får 71,6 prosent dekket julebordet, mens 71,5 prosent oppgir det samme i Akershus.

Julebordglade trøndere og bergensere har større grunn til å bekymre seg. I Hordaland og Trøndelag får henholdsvis 61,2 prosent og 62,5 prosent julebord.

For Trøndelagsfylkene er dette en kraftig tilbakegang fra fjoråret. Da tronet regionen på julebordtoppen, og 76,7 prosent av arbeidstagerne oppga at jobben betalte julebordet.

Halvparten fullfinansiert

Den årlige undersøkelsen om sosiale goder i arbeidslivet, viser at 65,7 prosent av oss får tilbud om julebord betalt av jobben.

Av disse får 45 prosent julebordet fullfinansiert, mens resten delvis må bidra til festen fra egen lomme.

Tilsvarende undersøkelse er også gjennomført i Sverige, der 61,8 prosent oppgir at jobben betaler hele eller deler av julebordet.

Privat sektor mest spandable

Det er også klare forskjeller mellom privat og offentlig sektor, og mellom ulike bransjer.

Hver tredje statsansatte får ikke en krone til julebord, mens 59,1 prosent får det helt eller delvis dekket.

I privat sektor vanker det derimot julebord på 72,1 prosent av arbeidstagerne. Det er også et langt større antall private arbeidsgivere som fullfinansierer julebordet for sine ansatte, enn tilfellet er i det offentlige.

De store julebordtaperne finner vi i det offentlige helsevesenet. Her kan mindre enn halvparten av de ansatte, 47,5 prosent, glede seg til julebord.

IT— selskapene betaler gildet

Julebordstatistikken toppes av ansatte i privat sektor, og det er bedrifter innen bransjene bank og finans, og IT som er mest spandable.

Innen bank og finans får 82,5 prosent av de ansatte sponset julebord, mens IT- bransjen kan smykke seg med den største julebordfrekvensen av alle. 84,8 prosent får julebord, og for så mange som tre av fire, 76,1 prosent, tar sjefen hele regningen.

Dette utgjør et kraftig hopp fra 2009-tallene, da 70,2 prosent av de IT-ansatte fikk dekket hele eller deler av julebordet. At det ikke svinges med sparekniven i norsk IT-bransje ser en også dersom tallene sammenlignes med kollegene i Sverige. Der får nemlig moderate 57,8 prosent av de IT-ansatte julebordet dekket.

— Dette må jo være det endelige beviset på at de aller fleste nå har lagt finanskrisen bak seg. IT-bransjen var blant dem som var særlig utsatt, og sammenligningen med tallene fra i fjor og fra Sverige tyder på at det er gode tider i bransjen, sier Kristian Fæste, administrerende direktør i Xtra personell.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  2. Lam fikk halen bitt av: – Noen hundeeiere ødelegger for alle andre

  3. «Hinsides lang kø.» Samtidig lå en ferge ubrukt ved kaien. – De burde sett dette komme.

  4. Trump med munnbind for første gang

  5. – Vi mistet noe veldig bra da vi gikk tilbake til fulle dager i barnehagen

  6. Dei gifta seg. Så flytta dei kvar for seg. – Det luraste vi har gjort.

  1. Jobb og karriere