Det tsjekkiske mattilsynet, State Veterinary Administration of the Czech Republic, har oppdaget at IKEAs kjøttboller inneholder et udeklarert soyaprotein.

Myndighetene har nylig sendt ut en advarsel til alle EU-landene, skriver Foodmonitor.

Stoppet salget

Produsenten Dafgårds, som leverer kjøttbollene til IKEA vil ikke kommentere saken til Foodmonitor før det er gjort videre utredninger. Dafgårds er nesten alene om å levere kjøttboller til alle IKEAs varehus i Europa. IKEA-restaurantene og butikkene i Norge får imidlertid sine kjøttboller fra Mathuset Holmens i Stavanger.

IKEA har stoppet salget av kjøttbollene, men ikke i Norge.

— Mathuset Holmens produserer kjøttboller ut fra en IKEA-oppskrift som ikke inneholder soya, garanterer pressekontakt Cathrine Myhren til Aftenposten.no.

I Sverige stoppet de salget umiddelbart.

— Om vi selger et produkt som kan være allergifremkallende så tar vi det på største alvor, sier Ylva Magnusson, pressesjef for IKEA i Sverige til Foodmonitor.

Men presiserer at deres egne analyser ikke viser spor av soya.

IKEA-kjøttbollene utgjør 90 prosent av svensk mateksport.

Ingen meldinger om reaksjon

De tsjekkiske analysene viser at kjøttbollene inneholder rundt 0,6 prosent udeklarert soyaprotein. Kjøttbollene har blitt solgt i IKEAs matbutikker og restauranter. Ingen soyaallergikere har foreløpig meldt fra til myndighetene om reaksjon.

— Vi har fortsatt usikre analysesvar. Derfor kan vi ikke utrede hva som er årsaken til feilen, skriver Dafgårds i et brev til det tsjekkiske mattilsynet.

Har du noen tips til oss? Send oss en mail!