Norse Atlantic klappes inn i USA-søknad: – Tar vi vare på våre ansatte, vil våre ansatte ta vare på selskapet

Norse Atlantics søknad om flytillatelse i USA får sterk støtte fra turistbransjen og næringslivet rundt planlagte baser i New York og Fort Lauderdale. Også amerikanske luftfartsansatte er positive.

Norse Atlantic-grunnlegger og toppsjef, Bjørn Tore Larsen, her fra en selskapspresentasjon i hjembyen Arendal under Arendalsuka tidligere i år.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Nykommeren Norse Atlantic Airways, med nordmannen og grunnlegger Bjørn Tore Larsen i spissen, ønskes sterkt velkommen fra amerikansk hold rundt selskapets planlagte baser i New York og Fort Lauderdale, nær Miami.

Det fremkommer i støttebrev og i selskapets søknad om amerikansk flytillatelse, som innsendt amerikanske luftfartsmyndigheter forrige uke.

Les også: E24s portrettintervju med Norse-grunnlegger Bjørn Tore Larsen (+)

Blant momentene som trekkes frem er økt sysselsetting, økonomisk vekst og ansettelse av lokale kabinansatte, i samarbeid med fagforeningene.

Larsens budskap om at piloter og kabinansatte skal være direkte ansatt i flyselskapet, ikke i separate bemanningsselskaper, er som musikk i ørene for ansatte i en hardt presset luftfartsbransje.

– Tar vi vare på våre ansatte, vil våre ansatte ta vare på selskapet, sier Norse Atlantic-sjef Bjørn Tore Larsen i søknaden.

«Flere hundre» jobber

I søknaden påpeker Norse Atlantic nettopp selskapets ambisjon om å skape økonomisk vekst og flere arbeidsplasser omkring sine amerikanske destinasjoner, i første rekke New York og Ft. Lauderdale.

«Som et nytt flyselskap og nykommer i det amerikanske markedet, planlegger Norse Atlantic å inngå partnerskap med lokalsamfunn, turisme-organisasjoner og næringsliv. Selskapet vil jobbe for å bringe sitt nye høykvalitetsprodukt til det amerikanske markedet, og spesielt, for å skape nye, godt betalte arbeidsplasser til amerikanere», skriver Norse.

Antallet nye arbeidsplasser oppgis som «flere hundre amerikanske kabinansatte», med mulighet for norsk og europeisk crew også.

Les også

Pilotrush til Norse Atlantic: Fått over 2.300 søknader på én uke

– Respekt

Det er tidligere kjent at Norse Atlantic har inngått forhåndsavtaler med USAs største fagforening for kabinansatte, Association of Flight Attendants (AFA).

– Dette viser hva respekt for ansatte og våre fagforeninger er for noe. Vi er sterkt begeistret over å kunngjøre denne historiske avtalen og vi ser frem til å få folk i arbeid så raskt som mulig, er AFA-sjef Sara Nelson sitert på i søknaden.

Les også

Norse Atlantic Airways forbereder oppstarten i USA: Inngår globalt samarbeid om tariffavtaler

– Etterlengtet

Turisme-organisasjonen « Visit Lauderdale» stiler sin støtteerklæring til USAs transportminister, Pete Buttigieg, direkte.

Der påpeker Visit Lauderdale-sjef Stacy Ritter at Norse Atlantics tilstedeværelse vil skape betydelige fordeler for beboerne og økonomien i Sør-Florida, ikke minst gjennom økt turisttrafikk og nye arbeidsplasser.

– Jeg anbefaler departementet om hurtig å godkjenne Norses søknad, som vil gjøre Norse Atlantic i stand til å starte opp en meget etterlengtet og velkommen transatlantisk tjeneste til Fort Lauderdale og omegn, sier Ritter i støttebrevet.

Turistsjefen trekker også frem Norse Atlantics ambisjon om å ansette amerikansk kabinpersonale. Hun viser til selskapets forhåndsavtaler med AFA, USAs største fagforening for kabinansatte, som nevnt.

Les også

LO krever at SAS gjenansetter tidligere ansatte

Oppfordrer sterkt

Norse Atlantic støttes også av næringslivet rundt flyplassen Stewart International i delstaten New York, der selskapet planlegger base, en drøy times kjøretur fra storbyen New York.

Det fremkommer i et brev fra handelskammeret i Orange County, New York, der Stewart befinner seg, til det amerikanske samferdselsdepartementet.

– Den foreslåtte tjenesten vil tilby lavpris, nonstop transatlantiske forbindelser til en velstående, hurtigvoksende befolkning og støtte lokalturisme og forretningsutvikling i det New York ønsker internasjonale reisende velkommen igjen, sier leder av Orange County Chamber of Commerce, Heather Bell-Meyer.

Les også

En av seks kabinansatte i USA rapporterer om vold: – Jeg trodde jeg hadde sett alt

Hun legger til at det er gjort store løft i og omkring Stewart International, som gjennom ytterligere investeringer vil posisjonere flyplassen som en effektiv inngangsport og være en økonomisk maskin for regionen.

– Vi ser frem til å ønske Norses tjenester velkommen til New York Stewart International Airport og oppfordrer dere sterkt til å godkjenne søknaden, sier Bell-Meyer.

Publisert: