Gassprisen hopper etter Nord Stream-grep

Russiske Gazprom stenger en turbin i Nord Stream 1-gassrøret.

Publisert: Publisert:

Gazprom har informert om at Nord Stream 1-gassrøret fra Russland til Tyskland vil levere kun 33 millioner kubikkmeter med gass pr. dag fra og med onsdag, ifølge Bloomberg. Dette er omtrent halvparten så mye som pumpes gjennom gassrøret i dag, og bare 20 prosent av den maksimale kapasiteten på rørledningen.

Grunnen til reduksjonen skal være at Gazprom stenger enda en turbin på grunn av «tekniske omstendigheter». Denne skal nå inn til vedlikehold. Etter stengningen av denne turbinen vil det være kun to av seks turbiner som er i drift hos Gazprom.

Etter nyheten om at turbinen stenges, hopper gassprisen i Europa opp rundt 10 prosent mandag ettermiddag.

Frankfurt-børsen falt brått

Den tyske børsindeksen DAX falt momentant med 0,5 prosent i det øyeblikket nyheten ble kjent.

Frankfurt-børsen ligger nå i rødt, etter å ha vært i positivt terreng hele formiddagen.

Europeiske politikere har tidligere advart om at Russland kan komme til å kutte av gasstilførselen i vinter, noe som ville kastet Tyskland inn i en resesjon og føre til prissjokk på strøm, ifølge Reuters.

Europa importerer rundt 40 prosent av sin gass fra Russland, mens nærmere 25 prosent kommer fra Norge.

Kraftig kuttet gasseksport siden Ukraina-invasjonen

Russland kuttet eksporten av gass gjennom Nord Stream-gassrøret til bare 40 prosent av maksimal kapasitet allerede sist måned. Det var på grunn av forsinkelser av en turbin som var på vedlikehold, ifølge Gazprom.

En turbin som har vært på vedlikehold i Canada er nå på vei tilbake til anlegget i Tyskland, men det mangler papirarbeid fra Gazproms side for å få denne levert. Papirene Gazprom skal ha fått fra turbin-ansvarlige Siemens, skal derimot ikke ha vært tilstrekkelige til å gå videre med prosessen ennå, ifølge Gazprom selv.

Makskapasitet på Nord Stream-ledningen er rundt 170 millioner kubikkmeter om dagen. Russland kan også eksportere rundt 110 millioner kubikkmeter gjennom gasskabler i Ukraina, men Russland har nektet å gjøre dette, på tross av ukrainske oppfordringer. Grunnen skal være at dette ikke er mulig, ifølge russiske myndigheter.

Publisert: