Fana Sparebank hever boliglånsrenten

Det skjer etter at Norges Bank hevet styringsrenten torsdag.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Saken oppdateres.

Fana Sparebank er den første banken som hever renten etter at Norges Bank jekket opp styringsrenten til 0,5 prosent torsdag.

– Med bakgrunn i dette har Fana Sparebank besluttet å øke utlånsrenten med 0,25 prosentpoeng . Renteendringen skjer med virkning fra 17. desember på nye lån, og fra 31. januar for eksisterende lån, skriver banken i en børsmelding.

Banken opplyser samtidig at de vil heve innskuddsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng.

Rentekostnaden øker 2.500 per million

For hvert prosentpoeng renten på banklånet ditt stiger, vil dine årlige rentekostnader øke med 10.000 kroner for hver million du har i lån.

Dersom bankene følger Norges Bank og øker rentene til lånekunder med 0,25 prosentpoeng vil årlige rentekostnader øke med 2.500 kroner per million du har i lån.

Et lån på tre millioner kroner vil dermed få 7.500 kroner i økte rentekostnader per år, ikke medregnet skattefradrag. Medregnet skattefradrag blir den økte rentekostnaden på 5.840 kroner.

DNB har vært først tidligere

DNB har vært først ute etter de tre siste rentehevingene, og ofte har rentejusteringer i andre banker kommet raskt etterpå. Etter at Norges Bank hevet renten fra rekordlave 0 prosent i oktober, hevet bankene utlånsrenten mer enn innskuddsrenten.

Rentehevingen innebærer at det blir dyrere å låne penger.

– Men i realiteten har kostnaden vært null nå, så jeg tenker det er riktig at det skal koste noe å låne penger, sa Bård Folke Fredriksen, direktør i Norsk Boligbyggerlag til E24 etter torsdagens renteheving.

Dette betyr renteøkningen for deg
Publisert: