Medier: Citigroup sto bak sjokkfallet på børs

Børs-eier Nasdaq har ikke funnet grunn til å annullere handler etter det plutselige børsraset mandag formiddag.

Oslo Børs falt rundt fire prosentpoeng på ekstremt kort tid mandag formiddag.
Publisert: Publisert:

Nasdaq, som eier børsene i Stockholm og Helsinki, bekrefter i en melding at det mystiske børsfallet som inntraff på formiddagen mandag kom som følge av salg fra en markedsaktør.

«Etter en gjennomgang har Nasdaq ikke sett grunn til å annullere handler som ble gjort underveis», skriver børseieren i en melding.

Til Sveriges Radio forklarer Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn hva som kan ha skjedd:

– Noen lagde en for stor salgsordre på en «kurv» bestående av flere hundre store, svenske selskaper, samtidig som personen tastet inn en for lav salgskurs.

Senere mandag opplyser kilder til både Bloomberg og Reuters at det kraftige fallet kom som følge av én enkelt salgsordre i den amerikanske investeringsbanken Citigroup. Ordren skal ha kommet fra Citis London-desk.

Citi har avslått å kommentere overfor Reuters.

Dagens Industri påpeker at Citis kjøp og salg i det svenske spillselskapet Embracer sammenfaller med tidspunktene for det generelle fallet. Rett før klokken 10 mandag solgte Citi nesten en million Embracer-aksjer, og en halvtime senere begynte Citi med storkjøp av samme selskap.

Les også

Hvis en pølsefinger kan gjøre dette, har systemet sviktet

Falt fort og plutselig

Ut fra intet falt Oslo Børs og de øvrige europeiske børsene brått klokken 09.57 mandag formiddag.

På det verste var Hovedindeksen på Oslo Børs ned 4,83 prosent, etter å ha vært ned rundt én prosent i minuttene før kollapsen. Stockholmsbørsen var på det meste ned nesten 8 prosent.

I perioden etter var situasjonen i markedet høydramatisk, og ekspertene kunne i liten grad forklare hendelsen.

Indeksen har gradvis hentet inn deler av fallet - Hovedindeksen endte dagen ned 1,73 prosent.

Pølsefinger-hypotesen

Cyberangrep, tekniske feil og markedskorreksjon var blant teoriene som skulle forklare det ferske «flash-krasjet» som fant sted under månedens første handelsdag.

Men én hypotese ble fremmet av flere, den om «fat finger», eller pølsefingre på godt norsk.

– Altså rett og slett en tastefeil som har fått enorme konsekvenser. Dette er ikke noe nytt og har skjedd flere ganger opp gjennom historien, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Meglersjef Marius Aaserud i Handelsbanken sier dette er noe han har sett to eller tre ganger i løpet av hans nesten 17 år som megler.

Les mer her:

Publisert: