Ny pågripelse i korrupsjonssak

Politiet pågrep i kveld ytterligere en person i korrupsjonssaken i Nordea.

I SIVIL: Den siktede mannen (til høyre) ble ført ut i en sivil politibil.
Publisert Publisert

Mannen som er pågrepet jobber som låneagent i Eiendomsfinans, en av landets største formidlere av lån.

Politiet opplyser i en pressemelding at låneagenten er siktet for medvirkning til grov korrupsjon.

– Den siktede er ikke ansatt i Nordea eller Nav. Vedkommende vil bli avhørt i løpet av kvelden, opplyser politiet.

Opplysninger fra etterforskningen

Det er opplysninger som har fremkommet under etterforskningen som ledet til pågripelsen, ifølge politiet.

Etter pågripelsen ransaket politiet hjemme hos den siktede låneagenten.

Fra før av er fem personer siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til grov korrupsjon i forbindelse med at mer enn 150 millioner i lån er blitt utbetalt fra Nordea.

Politiet mistenker at det har skjedd ved hjelp av uriktige eller falske dokumenter og utro tjenere på innsiden av banken.

Ansatt hos stor låneagent

Mannen som ble pågrepet i kveld, jobber som låneagent i Eiendomsfinans.

Eiendomsfinans ble startet tidlig på 90-tallet og dominerer i dag markedet for låneformidling. Låneagenter er personer eller selskaper som hjelper kunder med å få lån i banken.

Over åtte milliarder kroner i lån flyter årlig fra bankene og ut til låntagere med hjelp fra Eiendomsfinans, ifølge selskapet selv. Eiendomsfinans tar ikke betalt av kundene, men bankene, når de skaffer noen lån.

Børsnoterte Bank2 er største eier i Eiendomsfinans.

Sivilt politi på vei inn i Nordeas kontorer tirsdag morgen.

Skjult kamera

Kveldens arrestasjon kommer i kjølvannet av en større aksjon tirsdag, hvor fem personer ble pågrepet. Samme dag publiserte VG en artikkel om markedet for låneagenter.

Foran skjult kamera snakker en av låneagentene om hvordan han kan skaffe hvem som helst lån i banken mot store kontantbetalinger, ved hjelp av utro tjenere på innsiden av banken.

Låneagenten som er på VGs opptak er en annen enn mannen i 40-årene som ble pågrepet i ettermiddag.

Nordea og Nav

To av de fem siktede som ble pågrepet tirsdag, er ansatt i Nordea. En av de siktede jobber i Nav, mens den fjerde siktede jobbet i Nav inntil nylig. Han jobber i dag et annet offentlig organ.

De fem siktede ble avhørt tirsdag og senere samme dag løslatt. Alle siktelsene er opprettholdt. Samtlige nekter straffskyld.

– Etterforskningen er fortsatt i en tidlig fase og vi ønsker ikke per nå å gå inn i hva som er fremkommet i avhør eller etterforskningen for øvrig, opplyste politiadvokat Kristin Rusdal etter løslatelsene.

Den femte siktede er en mann i 40-årene. Han er utpekt av politiet som en bakmannen i saken og har de siste 13 årene dukket opp i tre etterforskninger av store banksvindler, men har i alle hovedsak gått fri.

Her føres den utpekte bakmannen (lengst til venstre) bort av politiet.

Den ansatte i Eiendomsfinans var for flere år siden involvert i samme straffesak som den utpekte bakmannen i korrupsjonssaken. De ble begge frikjent for de fleste tiltalepunktene i denne saken.

Publisert