Dagligvaretopper: – Aldri sett tilsvarende prisøkninger

Inflasjon bør drive frem nye regler for konkurranse i dagligvarebransjen, mener Oda-direktør dagen før neste inflasjonsfasit.

Publisert: Publisert:

Onsdag legger SSB frem konsumprisindeksen for juli. Indeksen er forventet å stige ytterligere, etter å ha steget 6,3 prosent det siste året.

– I mine 20 år i dagligvare har jeg aldri sett tilsvarende prisøkninger på mat som det vi opplever nå, sier kommersiell direktør Tor Erik Aag i nett-dagligvarekjeden Oda.

Matvareprisene har steget 5,6 prosent i samme periode. Fra mai til juni steg prisene to prosent, én måned før man vanligvis ser de største bevegelsene – nettopp i juli. Leverandørene har anledning til å justere priser på de fleste varer i juli og i februar.

Han mener prisveksten gjør det viktigere å raskt få på plass bedre konkurranse i dagligvaremarkedet. Stortinget har bedt regjeringen utarbeide og sende på høring et forslag til forskrift mot prisdiskriminering i dagligvarebransjen.

Les også

Historisk matmakt-enighet

– Vi setter vår lit til at Stortinget fortsetter å vise handlekraft, og får til ny regulering så aktørene kan konkurrere enda hardere på pris. Det vil gi kundene lavere priser, mener Aag.

Tror ikke økningen påvirker konkurransen

Ny regulering eller ikke, prisene vil øke hos alle dagligvarekjedene når leverandørene skrur opp prisene. Økte strøm- og transportpriser gir høyere pris på omtrent alle type varer.

– Vi er dessverre nødt til å øke prisene mer eller mindre tilsvarende økningen hos leverandørene. Prisøkningen har ikke økt fortjenesten vår, den er på samme nivå som tidligere, sier Aag.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge tror ikke prisøkningen i seg selv vil endre konkurransesituasjonen nevneverdig, ettersom de treffer de fleste likt.

– Det er tøffe tider for alle. Vi må jobbe hver dag for å holde prisene nede i en hverdag hvor vi har ekstrem økning i kostnader. Marginene blir knappe, men det er de uansett i vår bransje, sier Friis.

– Kan skryte litt av leverandørene

Både Aag og Friis påpeker at den viktigste strategien fremover blir forhandlinger med leverandørene.

– Vi forhandler hardt med leverandørene, og ettergår prisøkningene for å se at de er reelle, sier Aag.

Friis har registrert bekymring rundt om leverandørene skrur opp prisene mer enn nødvendig, men har så langt ikke sett noe til det i deres undersøkelser.

– Der kan vi skryte litt av leverandørene. Jeg synes de har opptrådt veldig bra.

Han tror økt inflasjon og rente vil føre til mer dagligvarehandel fremover, og at matprisene ikke er det som kommer til å påvirke husholdningene mest.

– Etter pandemien har vi merket en nedgang i dagligvarehandel. Så tror vi det vil ta seg opp igjen når folk blir bevisst på at vi går tyngre tider i møte. Da er det typisk at folk handler mer i butikk, og kutter kanskje på restaurantbesøk og reiser, sier Friis.

Publisert: