Belgia utsetter nedleggelse av atomkraftverk i ti år

Belgia vil fortsette å bruke kjernekraft ti år lenger enn planlagt, opplyser statsminister Alexander De Croo. Årsaken er frykt for energiforsyningen.

Belgias statsminister Alexander De Crood sier forlenget drift ved de to atomkraftverkene vil styrke landets uavhengighet fra fossile brennstoff i et turbulent geopolitisk miljø.
  • NTB-AFP-DPA
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ukraina-krigen har gjort at Europa ser seg om etter alternativer til russisk gass. Beslutningen som ble kunngjort av Belgias statsminister sent fredag kveld, betyr at landets to atomkraftverk skal være i drift til utgangen av 2035.

– Forlengelsen vil styrke vårt lands uavhengighet fra fossile brennstoff i et turbulent geopolitisk miljø, sier statsministeren.

Det er ti år lenger enn planlagt. Myndighetene vedtok allerede i 2003 å stenge de to kraftverkene med til sammen sju reaktorer. Tihange 3 ligger i nærheten av den tyske grensa, mens Doel 4 ligger ved Antwerpen. Over halvparten av strømmen som ble brukt i Belgia i 2021, kom fra kjernekraft, ifølge nettleverandøren Elia.

Fredagens plan kom etter lange møter i regjeringen. De Croo insisterer på at avgjørelsen kommer til å gi landet energitrygghet etter flere års debatt om atomkraftverkenes rolle.

– Altfor lenge har landet vårt manglet en visjon. Det har ført til usikkerhet. Planen vi har lagt fram i dag, er et svar på denne manglende visjonen.

Det er også tiltakende debatt i nabolandet Tyskland, Europas største økonomi, om å revurdere nedstengingen av landets kjernekraftverk. Men landets folkevalgte støtte forrige uke vedtaket om å stenge ned atomreaktorene tross rekordhøye strøm- og gasspriser.

Europeiske land jobber på spreng for å finne alternativer til russisk energiforsyning. Russland leverer 40 prosent av gassen Europa trenger.

Publisert: