Rentesjokk i Sri Lanka etter økonomisk krise

Den srilankiske sentralbanken hever renter med syv prosentpoeng etter en uke med opptøyer og regjeringskrise.

Det var demonstrasjoner utenfor sentralbanken i Sri Lanka forrige uke, etter at landet har havnet i dyp økonomisk krise.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Sentralbanken i Sri Lanka har fredag besluttet å heve renten på lånekostnader med syv prosentpoeng til 14,50 prosent. Samtidig økes renten på innskudd med syv prosentpoeng til 13,50 prosent.

Det gjør sentralbanken kjent i en melding fredag ettermiddag.

Sentralbanken skriver at de har merket seg at inflasjonspresset kan tilta ytterligere i tiden fremover, og at det er nødvendig med en betydelig pengepolitisk respons i et forsøk på å stabilisere prisveksten.

Renteøkningene kommer samtidig som landet er i full politisk krise.

De fleste ministrene i landets regjering valgte søndag kveld å trekke seg. Avgangen kom etter at tusenvis av mennesker trosset et portforbud i helgen i et forsøk på å fjerne Rajapaksa-familien som kom tilbake til makten i november 2019.

De eneste som ikke forlot regjeringen var president Gotabaya Rajapaksa og hans eldre bror, statsminister Mahinda Rajapaksa, ifølge NTB.

Det ble innført unntakstilstand i landet forrige uke etter de omfattende demonstrasjonene. Flere hundre personer hadde da forsøkt å storme presidentens bolig i Colombo.

Sri Lanka opplever for tiden den verste økonomiske krisen siden uavhengigheten og har akutt mangel på utenlandsk valuta å betale importvarer med. Det er ifølge NTB mangel på drivstoff, gass, tørrmelk og medisiner i landet.

Sentralbanken har heller ikke unngått problemene. Mandag gikk sentralbanksjef Ajith Nivard Cabraal av. Han ble senere i uken etterfulgt av P. Nandalal Weerasinghe.

Publisert: