Aksjonæropprøret i NTS: Laksemilliardær Helge Gåsø beholder styreplass etter dramatisk helomvending

Opprørerne i NTS ville kaste storeier Helge Gåsø fra styret, men forslaget ble nedstemt ved hjelp av en av deres egne. Utviklingen fører til stup i en annen lakseaksje.

SEIER: NTS-storeier Helge Gåsø og sønnen Anders Gåsø beholder sine plasser i styret etter at opprørerne, blant andre Salmonor-sjef Vibecke Bondø (bak) tapte avstemningen på dagens generalforsamling.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Oppdrettsgründer Helge Gåsø og sønnen Anders beholder sine plasser i styret til laksekonsernet NTS, der familien er største eier med 37 prosent av aksjene.

E24 fikk dette først bekreftet fra lokalavisen Ytringen, som deltok på dagens generalforsamling i Rørvik. Opplysningene er senere bekreftet i en børsmelding fra NTS.

En aksjonærgruppe som har flagget over 50 prosent av aksjene i laksekonsernet NTS og varslet et bud på 13,2 milliarder kroner for selskapet, hadde innkalt til dagens generalforsamling for å kaste Gåsø og resten av det sittende styret.

Til tross for opprørernes angivelige majoritet, ble forslaget nedstemt med et flertall på 50,14 prosent.

Motivet for styreendringen har ifølge gruppen vært å «forbedre eierstyringen og selskapsledelsen» i NTS.

«Rasjonalet for budet er å søke å beskytte og videreutvikle aksjeverdier i NTS ved å videreføre sondering av alternativer for selskapets aksjonærer, herunder å selge aksjene», skrev gruppen i en pressemelding nylig.

E24 har foreløpig ikke fått kontakt med Gåsø, representanter fra opprørerne eller styreleder Øie.

NRS stuper

Tidligere i januar annonserte NTS en plan om å fusjonere lakseselskapene Norway Royal Salmon (NRS) og Salmonor.

NRS hadde en meget svak utvikling på børs etter at NTS sikret kontroll med 68 prosent av stemmene i fjor høst, etter en budkamp med Salmar, og falt videre på nyheten om den forestående fusjonen.

Men så kom opprørernes bud på NTS, som satte fart på spekulasjonene om et mulig salg av selskapets NRS-aksjer til Salmar eller andre konkurrenter. Dermed har NRS-aksjen skutt opp hele 27 prosent siden 12. januar.

Etter å ha steget i timen før dagens generalforsamling, har aksjen nå bråsnudd og er ned nær elleve prosent.

NTS, som også handlet opp før generalforsamlingen, faller 1,4 prosent til 107 kroner per aksje ved 11.30-tiden fredag.

Under dagens generalforsamling uttalte NTS-styreleder Odd Reidar Øie at dagens oppmøte er på 98 prosent av aksjonærene, og at han «aldri har opplevd så stort oppmøte og interesse for generalforsamling».

Bak aksjonærgruppen som byr på NTS står blant andre de Rørvik-baserte oppdrettsfamiliene Bondø, Williksen, Dolmen og Emilsen.

Opprører brøt ut - stemte mot eget forslag

På dagens generalforsamling kom det også frem at NTS-styremedlem Grethe Brovoll trekker seg.

Det ble stemt over to alternative erstattere, Hans Martin Storø og Nils Andre Williksen, som begge har vært en del av opprørergruppen.

Storø vant avstemningen med et flertall på 50,14 prosent, altså det samme flertallet som sikret Gåsø-familien fortsatt plass i styret.

SNUDDE: Hans Martin Storø var en del av aksjonæropprøret, men hoppet av like før generalforsamlingen.

Storø, som opprinnelig var innstilt som ny styreleder for det foreslåtte opprører-kontrollerte styret, bekrefter overfor E24 at han stemte mot forslaget om å kaste Gåsø. DN omtalte dette først.

Rennebu-bonden og Venstre-politikeren eier 0,97 prosent av NTS gjennom Guntvedt Holding, og da han byttet side, mistet opprørerne sitt knappe flertall på 50,13 prosent.

– Jeg sa ja til å bli styreleder under forutsetning om at jeg skulle bygge bro mellom grupperingene. Da dette viste seg å ikke være mulig, kunne jeg ikke påta meg vervet i en slik situasjon, og stemte derfor mot, sier Storø til E24.

– Mange negative reaksjoner

Han forteller at han fått mange negative reaksjoner fra både aksjonærer og ansatte i NTS den siste tiden.

At Gåsø som største eier ikke skulle få være representert i styret, har vært en særlig betent sak, ifølge Storø.

– Ikke bare når det gjelder Gåsø. Heller ikke to andre store aksjonærer i Namsos Invest og Amble Investment ville vært representert i det foreslåtte styret. Jeg trodde helt til slutt at vi ville finne en omforent løsning på dette, sier Storås.

Namsos Invest og Amble Investment kontrolleres av henholdsvis NTS-sjef Harry Bøe og NTS-styreleder Odd Reidar Øie, og eier til sammen 5,2 prosent av selskapet.

– Er det mange som er forbanna på deg i dag?

– Det er noen som er forbanna og noen som er glade, sier Storø.

Han opplyser videre at avgjørelsen ble tatt få minutter før generalforsamlingen.

Protokollen fra dagens generalforsamling viser for øvrig at nær samtlige aksjonærer utenom opprørerne stemte mot at Gåsø skulle fjernes.

Det inkluderer fondsforvalteren Alfred Berg, eier av totalt 2,8 prosent av NTS. Forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg opplyste til E24 mandag at de foreløpig ikke hadde valgt noen side i saken.

– Vi har ingen kommentar til dette nå, sier Eriksrød til E24 fredag ettermiddag.

Publisert: