Milliardunderskudd for SAS etter drivstoffsmell
Ferske tall fra SAS viser de brutale effektene av coronakrisen.

SAS har et avvikende regnskapsår som begynner i november og selskapet slapp torsdag resultatrapporten for sitt andre kvartal, for perioden februar-april.
Rapporten kommer bare en time etter at Norwegian slapp sine tall for første kvartal (januar-mars), som også viser tap i milliardklassen.
Omsetningen til SAS ble nesten halvert, fra 9,87 til 5,26 milliarder svenske kroner, mens det justerte resultatet før engangsposter gikk fra −1,21 til −3,71 milliarder kroner.
Resultat før skatt endte på −3,7 milliarder, mens resultat etter skatt gikk fra −933 millioner til −3,47 milliarder (-3,56 milliarder norske kroner).
I forkant var det ventet at SAS ville gå med et stort milliardunderskudd. Analysesjef Jacob Pedersen i Sydbank satte tallet til −4,0 milliarder før skatt og uttalte også at han tror SAS vil måtte ut å hente friske penger i en emisjon.
SAS regner selv at corona-krisen ga en negativ effekt på 3,12 milliarder svenske kroner i kvartalet, når man ser på resultat etter skatt. Dette tallet er beregnet med utgangspunkt i tapt omsetning, fratrukket besparelser i drivstoff, landingsavgifter og andre variable utgifter.
Selskapet opplyser også om at de hadde en negativ effekt fra drivstoffsikringer på 1,47 milliarder svenske kroner (1,5 milliarder norske) i første halvår, mot samme periode i fjor. 1,35 milliarder kom i andre kvartal alene. Dette skyldes at oljeprisen falt kraftig i starten av året, noe som ga disse kontraktene en negativ verdi.
Den lavere oljeprisen og lavere trafikk bidro imidlertid til at drivstoffregningen totalt sett krympet med om lag 400 millioner svenske kroner. Selskapet har sikret all forventet drivstoffbruk til og med oktober (ut regnskapsåret).
Kvartalsrapport fra SASPrøver seg frem med noen flere nye avganger
SAS har på linje med resten av luftfarten måttet ta brutale og kraftige grep for å møte coronakrisen. I slutten av april kom nyheten om at selskapet tror de må kvitte seg med halvparten av de ansatte.
SAS-sjefen sier han aldri har tatt en vanskeligere beslutning og at han ikke tror trafikken er tilbake til «normalen» før i 2022.
Likevel har SAS varslet at de forsiktig vil begynne å gjenoppta noen flyginger fra juni, inkludert et par ruter til New York og Chicago.
– Vi forsøker å følge med på markedet der ute og vi er ganske trygge på at vi vil se økt trafikk i Norge, Sverige og internt i Skandinavia fremover, sier SAS-sjefen og fortsetter:
– Det finnes også et stort behov for å komme seg ut i Europa. Det er mange som har familie eller eier boliger i land som Frankrike og Spania, og disse har også et behov for å reise. Når det gjelder trafikken til Nord-Amerika er det noe mer usikkert blant annet når det gjelder regelverket som vil gjelde, men det er et reisebehov også der.
SAS-sjefen understreker at selskapet vil se an utviklingen løpende og tilpasse tilbudet sitt etter det reisebehovet de ser i markedet.
– Jeg håper og tror at vi utover sommeren kan åpne flere destinasjoner igjen.
SAS vil kvitte seg med 5.000 ansatte permanent: – En svart dag for skandinavisk luftfartPengene renner ut
Coronaviruset og de mange reiserestriksjoner har sørget for at trafikken har bråbremset og at billettinntektene har stupt for flyselskapene. Til tross for at store kostnadskutt er iverksatt er ikke dette nok til å hindre at kassene hos SAS og andre flyselskaper blir tømt i et hurtig tempo.
Selskapet startet kvartalet med 6,6 milliarder på bok og hadde dermed 1,54 milliarder igjen. Etter et påfyll av nye lån på netto 2,68 milliarder, endte selskapet april med 4,2 milliarder svenske kroner på bok.
Ifølge selskapets ledelse tømmes kassen med mellom 500 og 700 millioner svenske kroner i måneden resten av regnskapsåret, etter at driftskostnader er dekket. Flyinvesteringer kommer i tillegg.
Rett etter kvartalsslutt, i mai, sikret SAS seg tilgang 3,3 milliarder kroner i kriselån med statsgaranti fra Danmark og Sverige. Samtidig er det klart at sommersesongen i år, som tradisjonelt er svært viktig for flyselskapene, går tapt i år takket være corona.
For å sikre selskapets fremtid, og unngå at man tar opp for mye gjeld, varsler SAS torsdag at de i juni vil legge frem en ny finansieringsplan. Detaljene er ikke helt klare, men SAS-sjefen sier til E24 at det er snakk om å hente «et betydelig beløp» i frisk kapital.
SAS-sjefen peker på at selskapet har lagt frem en revidert forretningsplan, som inkluderer en rekke tiltak som skal sikre at SAS «kan tilpasse seg en virkelighet med mindre etterspørsel» etter flyreiser den kommende tiden.
– Et av tiltakene er at vi skal kutte kostnadene våre med ytterligere 4,0 milliarder svenske kroner frem til 2022, sier SAS-sjefen.
I kvartalet (februar til april) gikk driften til SAS i minus med 1,76 milliarder. I tillegg brukte selskapet 3,33 milliarder på investeringer og forskuddsbetalinger på nye fly.
Har fått Airbus med på utsettelse av nye fly
SAS skal egentlig motta 20 nye fly i år, inkludert fire stykk langdistansefly Airbus A350. I februar var én A320neo skjøvet på slik at de totale leveransene skulle være 19 fly.
I det siste halvåret som gjenstår i regnskapsåret så skal SAS motta fem fly etter planen: En A350, tre A320neo og den første av de tre mellomdistanseflyene A321LR.
– Får dere utsatt noen av flyleveransene fra Airbus for å redusere investeringsutgiftene deres?
– Vi har en tett dialog med Airbus. Vi har lyktes i å skyve på noen av leveransene for å tilpasse de bedre til markedssituasjonen. De flyene vi har fått levert har vi også fått finansiert på en god måte. Så ute i kapitalmarkedet er det tydeligvis aktører som har tiltro til oss og markedet, sier Gustafson.
SAS har mottatt tre av sine totalt åtte nye A350-fly, mens den fjerde skyves «noen måneder». De neste fire skal fortsatt leveres neste år.
Selskapet opplyser at fire A320neo-fly som skulle vært levert i regnskapsåret 2022 nå er utsatt til 2024.
Magnus Örnberg blir ny finansdirektør i SASSe hvordan kortbruken på reiseliv har falt etter at viruset traff Norge: