– Utålmodighet etter å komme i gang

LO- og NHO-lederne beskrev både utålmodighet og fare for arbeidsplasser da de møtte regjeringen for å diskutere veien ut av viruskrisen.

  • Ine Brunborg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Mandag har statsministeren, sammen med næringsminister Iselin Nybø og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad deltatt i et innspillsmøte med partene i arbeidslivet.

Dagens møte er den første i rekken av flere møter mellom regjeringens kontaktutvalg og ulike deler av næringslivet, der målet er å finne veien ut av viruskrisen.

– Det er slik at vi har satt i gang kraftige pakker, men vi vet også at tempoet for hvordan vi kommer ut av krisen vil være ulike i ulike deler av arbeidslivet, sier statsministeren på en pressebrifing etter dagens møte.

– Nå som lønnsoppgjøret er utsatt, og når situasjonen er så vanskelige for partene i arbeidslivet, så opplevde jeg en samstemthet rundt hvor viktig det er at frontfagsmodellen fortsatt holder, fortsatte hun.

– Utålmodighet etter å komme i gang

Næringsminister Iselin Nybø sier på pressekonferansen at viruskrisen har vist hvor viktig næringsliv er for lokalsamfunnene.

– Krisetider gir oss også noen muligheter, og mulighetene vi har var en del av diskusjonen i dag. Denne krisen har vist hvor viktig næringslivet er for folk og for lokalsamfunn. Det er viktig at det private næringslivet skal fortsette å ha den rollen fremover, sa Nybø.

NHO-leder Ole Erik Almlid beskrev en «alvorstung forsamling» som deltok på dagens møte.

– Fra vårt ståsted er det veldig utålmodighet etter å komme i gang, sa Almlid.

Fremover skal partene samarbeide med å fortsette gradvis å åpne opp, mens man retter seg etter smitteverntiltak, fortsatte Almlid.

– De tiltakene vi har må virke for at vi får de sunne bedriftene igjennom, fastslo NHO-lederen, og la til:

– Det verdensmesterskapet vi har i grønn omstilling og det grønne skiftet, det er ikke avlyst.

Vil øke permitteringsperioden

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen understreket at det ikke er sikkert at alle de som er permittert har en jobb å komme tilbake til etter krisen.

– Det kan hende at enkelte arbeidsplasser dessverre blir borte. Det betyr at vi må ha hovedfokus på å skape nye jobber, og å sikre at arbeidsledigheten ikke blir vedvarende høy, sier Gabrielsen

– Vi må belage oss på å ha en lengre permitteringsperiode enn det vi har i dag. Vi mener vi må øke permitteringsperioden til 52 uker, legger han til.

Han trakk samtidig frem olje og gass som en avgjørende del av norsk økonomi fremover.

– Vi må finne gode løsninger for denne næringen som rammes dobbelt av viruskrisen - dette er viktige jobber å skape i tiden fremover.

Fortsetter møter

Regjeringen har tidligere varslet at de skal invitere til en rekke møter med ulike næringer for å få innspill til hvordan Norge skal komme seg ut av viruskrisen på best mulig måte.

Dagens møte med partene i arbeidslivet er den første i rekken, og foregikk på Statsministerens kontor. De øvrige møtene skal foregå via videokonferanse.

I løpet av denne uken skal statsministeren også delta i møter med parter fra industri, olje og gass, i tillegg til gründere.

Uken etter skal statsministeren møte handels- og servicenæringen, og grønne initiativtakere.

Publisert
  1. Erna Solberg
  2. Regjeringen
  3. Coronaviruset
BT anbefaler

Han ville skrive om strøm. Så sa hans tre år gamle datter noe som skremte ham.

Forfatter Runar K. Dahle har skrevet det som er blitt omtalt som en «cybergrøsser».

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

  2. «Vi har likt å spille for dere. Takk!»

  3. Sjur (21) og kompisene kom tett på skytingen: – Mange tanker raste gjennom hodet

  4. Politiet: – Flere drept og flere skadde

  5. Her er gullkvartetten fra Bergen – sikret Norge VM-triumf

  6. – Et vemodig farvel til Norges mest dysfunksjonelle by