Økokrim til aksjon mot meglerhuset Nordic Securities – flere personer siktet

Ransaket selskapets kontorer i Bergen og Oslo.

Publisert Publisert

KONTORER I BERGEN: Nordic Securities holder til på Bryggen i Bergen. Økokrim skal ha gått til aksjon mot selskapets kontorer i Bergen og Oslo. Foto: Ørjan Deisz

  • Eivind Fondenes
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Flere personer tilknyttet meglerselskapet Nordic Securities er siktet for økonomisk kriminalitet.

Siktelsene kommer etter at Økokrim gjennomførte ransakelser i forrige uke.

– Vi har gjennomført en rekke ransakelser både i Oslo og i Bergen. I tillegg har vi gjennomført avhør av flere personer som er tilknyttet selskapet, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.

Det var TV 2 som først omtalte saken. Økokrim vil ikke opplyse om hvor mange personer som er siktet og hvilke stillinger de har i selskapet.

Les også

Nordic Securities: Kundene tapte, mens eierne håvet inn

Anmeldt av Finanstilsynet

Aksjonen ble gjennomført etter at Økokrim mottok en anmeldelse fra Finanstilsynet.

– Vi startet etterforskning etter å ha mottatt anmeldelsen. Under ransakelsene har vi tatt store databeslag og en del papirbeslag, sier Stanghelle.

Hun forteller at det vil ta tid å gå gjennom det omfattende beslaget. Ifølge TV 2 har de også gjennomført ransakelser på private adresser.

– Jeg kan bare si at vi har foretatt ransakelser flere steder hvor vi mente det var sannsynlig å finne bevis i saken, sier Stanghelle.

– Vi kan bekrefte at vi har anmeldt selskapet. Bortsett fra det har vi ingen kommentar, sier seniorrådgiver Jo Singstad i Finanstilsynet.

OMFATTENDE BESLAG: – Under ransakelsene har vi tatt store databeslag og en del papirbeslag, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle. Foto: Gorm K. Gaare/EUP-BERLIN

Advokat Tony A. Vangen ved Advokatfirmaet Elden representerer Nordic Securities. Han sier forholdene det er snakk om ligger litt tilbake i tid.

– Siktelsene dreier seg om brudd god forretningsskikk etter verdipapirloven, sier Vangen.

Han ønsker ikke å kommentere hvor mange personer som er siktet.

– Jeg kan bare si at det gjelder personer som hadde formelle roller i selskapet i den perioden det er snakk om, sier Vangen.

Ifølge en kunngjøring i Brønnøysundregistrene fratrådte hele styret i selskapet torsdag i forrige uke.

Les også

Omstridt Nordic-gründer trygga investorar med svenskehandel

Mistet konsesjonen

I januar i fjor trakk Finanstilsynet tilbake selskapets konsesjon for å drive investeringstjenester. Bakgrunnen var at de mente selskapet hadde begått flere brudd på bestemmelsene i verdipapirloven.

Finanstilsynet hevdet blant annet at Nordic Securities solgte aksjer i sitt eget selskap til kundene sine.

– Anmeldelsen vi mottok handler om økonomisk kriminalitet, og er knyttet til en del av det samme som kom frem den gangen, sier Stanghelle i Økokrim.

GRÜNDERE: Endre Tangenes og Erik Egenæs (til h.) startet Nordic Securities i 2009. Det er ikke kjent om de to er omfattet av siktelsene. Foto: Vegar Valde

Finanstilsynet trakk i en rapport frem flere forhold hvor de mente meglerhuset hadde satt egne hensyn foran hensynet til kundene. Av kundene Finanstilsynet undersøkte, tapte ni av ti penger på investeringene som ble gjort gjennom meglerselskapet.

Selskapet klaget på vedtaket, men denne ble kort tid etter avvist av Finanstilsynet. Klagen ble videre behandlet hos Finansdepartementet. De valgte å slutte seg til Finanstilsynets vurderinger, og avviste klagen 30. juni i fjor.

Nordic Securities er eid av morselskapet The Nordic Group. BT har mandag forsøkt å få tak i Nordic Securities-gründerne Erik Egenæs og Endre Tangenes, uten hell.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nordic får ikke drive videre

  2. Føler seg lurt av Nordic Securities

  3. Omstridt Nordic-gründer trygga investorar med svenskehandel

  4. Finansselskap i unåde med tap på 300 millioner

  1. Nordic Securities
  2. Økokrim
  3. Finanstilsynet
  4. The Nordic Group