Han mener de som nå satser på Internett-økonomi vil være de store vinnerne i næringslivet.

— Det vil være veldig smart å øke mulighetene i disse økonomisk usikre tider. En undersøkelse fra BCG viser at de som satser tungt på Internett dobler den økonomiske veksten og eksporten, sier Google-topp Matt Brittin. Som sjef for Nord- og Sentral-Europa og spesielt ansvarlig for tjenester rettet mot næringslivet, har han ansvar for rundt en tredjedel av Googles omsetning.

Torsdag snakket han om dette på et Google-seminar i Oslo. Det Brittin ikke minst er opptatt av er den voldsomme salgsveksten av smarttelefoner, avanserte mobiltelefoner med tilgang til Internett - og denne plattformen kommer til å bli svært sentral i fremtidens Internettøkonomi.

Forbrukerne leder an

I Norge er ni av ti solgte mobiltelefoner i dag en smarttelefon. Og vanlige forbrukere har forlengst kastet seg over dingsene nye dingsene. Blant annet oppgir mer enn tre av fire som har smarttelefon at de bruker den på vei til og fra jobb.

Men like kjappe har ikke næringslivet vært. Kun en liten andel av også av norske bedrifter har mobiltilpassede nettsider. Brittin mener de bedriftene som ikke har en strategi og en tilstedeværelse på mobiltelefonen vil få store problemer med å henge med.

- Allerede i dag skjer opptil 20 prosent av Google-søkene via mobiltelefonen og rundt en tredjedel av disse handler om "her og nå"-søk som å finne butikken, restauranten, hotellet og andre ting man leter. Dette kommer til å øke kraftig fremover. Så de som ønsker å bli nådd via mobilsøk er nødt til å ha en solid tilstedeværelse på smarttelefonen, sier han.

10 mrd mobiltelefoner

Han viser til analyser Soogle selv har gjort det der det kommer frem at per i dag har omtrent 2 milliarder mennesker har tilgang til Internett og det er 5 milliarder mobiltelefoner i bruk, mens det i 2020 vil være 5 milliarder mennesker med nettilgang og 10 milliarder mobiltelefoner i omløp.

Og at det allerede i dag selges flere mobiltelefoner enn PC-er.

Google er verdens mest brukte søkemotor og er også en betydelig spiller i mobilsektoren gjennom operativsystemet Android, som brukes av de avanserte mobiltelefonene til selskaper som Samsung, HTC, Sony Ericsson og ZTE. Det selges nå flere slike enn det selges Apple iPhone.

Mindre kjent er Google-tjenester rettet mot næringslivet, som Insigths for Search og Global Market Finder.

-Fart betyr alt

Han påpeker at det aller viktigste for de som vil lykkes på nett er hastighet, og påpeker at Googles egen suksessformel er nettopp "Fast & happy" — som blant annet betyr at søkene skal skje raskt og at folk skal være fornøyd med de resultatene de får.

-Klarer man å spare inn et par sekunder på nedlasting av en webside, flerdobler man antall treff. "Speed is the killer-application", sier han.