Streikefare i oljeservicegigant

262 ansatte i Schlumberger står klar til å streike hvis meklingen førstkommende onsdag ikke fører til enighet.

Ekofisk er ett av oljefeltene som kan bli påvirket hvis Schlumbergers ansatte går ut i streik neste uke.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I mai kuttet Schlumberger 400 stillinger i Norge mens ledelsen tok lønnskutt på 20 prosent.

Selskapet la også ned et teknologisenter på Forus i Stavanger etter at selskapet annonserte de skulle kutte kostnader med 30 prosent som følge av oljeselskapenes reduserte investeringer.

Nå har Schlumberger sagt opp Særavtalen med fagforeningen Safe (Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren). Partene møtes til mekling på onsdag og et hovedkrav fra Schlumberger skal være å endre hvordan lønnen til de ansatte er lagt opp, forklarer Safe til E24.

Titusenvis av tapte kroner

– Vi er ganske sjokkert, sier Espen Johannessen, klubbleder i Safe Schlumberger.

– Avdelingene hvor særavtalen gjelder har gått godt og tjent penger hele veien. Vi jobber maks overtid og står på, og så blir vi møtt med dette etterpå?

Selskapet vil endre lønnen til de ansatte fra en fast månedslønn til en blanding av en daglig offshore-bonus og en lavere fast månedslønn, ifølge fagforeningen. Offshore-bonusen vil stå for 47 prosent av lønnen til de ansatte.

– Dette betyr at hver dag våre medlemmer ikke kan eller får reise offshore, vil resultere i et tap på opptil flere tusen kroner i tapt inntekt, sier Johannessen.

– På årsbasis vil dette kunne bety tap på titusenvis av kroner for våre medlemmer. Det kan ikke Safe akseptere.

De ansatte har ingen økonomiske krav i årets forhandlinger, og ønsker kun å beholde lønns- og arbeidsforholdene i Særavtalen.

– På lik linje med resten av industrien vil vi ha en jevn inntekt. Vi har jo jevne utgifter, sier Johannessen.

705 kan bli tatt ut i streik

Det er nå meldt plassoppsigelse for alle 705 Safe-medlemmer innen brønn- og boringsservice. 262 av de jobber i Schlumberger og har plassfratredelse fra midnatt 2. desember, dagen for meklingen mellom partene.

– De andre klubbene i Safe har stilt seg bak. De ser faren ved dette og at det kan bli en dominoeffekt, sier Johannessen.

Han tror Schlumberger går etter klubben der først, hvor særavtalen er litt bedre enn andre steder. Klarer Schlumberger det, frykter klubblederen et skred av oppsigelser av særavtaler.

– Det tar ikke så veldig lang tid hvis det blir streik og steile fronter før Safe tar ut de andre klubbene i felles front, sier Johannessen.

Safe har klubber innen brønnservice i blant annet Oceaneering, Subsea 7 og Vecto Gray.

Boreselskap kan også bli påvirket

Schlumberger ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til Norsk olje og gass som representerer selskapet i meklingen.

– Vi har registrert at Safe har tatt ut 262 ansatte. Vi håper vi kommer til enighet, sier Kolbjørn Andreassen, informasjonssjef i Norsk olje og gass.

Norsk olje og gass svarte ikke på hvorfor Schlumberger har sagt opp særavtalen.

En streik vil i utgangspunktet ikke berøre produksjonen av olje, men først og fremst boring og brønntjenester. Schlumberger har i dag kontrakt på Gullfaks A og B, Statfjord A og C, Askeladden, Kvitebjørn, Visund, Ringhorne, West Bolstad, West Hercules, Maersk Integrator, Transocean Norge, Valhall og Ekofisk.

Streiken kan også slå ut i at boreselskap må permittere sine ansatte når de ikke lenger har brønn- og boringsservice tilgjengelig.

Det er kun Safe-klubben sin særavtale som er sagt opp. Industri Energi, Tekna og NITOs medlemmer i Schlumberger er ikke berørt.

Ukens Investtech: Tre sterke småselskaper
Publisert: