Pilotforbundet reagerer på Wizz Air-lekkasje om oppsigelser: – Setter sikkerheten i fare

Ifølge Pilotforbundet i Parat skal en i ledelsen til flyselskapet ha ønsket å bruke pandemien til å bli kvitt uønskede piloter. Wizz Air sier uttalelsene ikke gjenspeiler deres verdier.

I et lekket lydopptak fra april 2020 skal en Wizz Air-topp ha uttalt at han ønsker å kvitte seg med brysomme piloter under pandemien.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– De råtne eplene, det vil si alle som har forårsaket kontinuerlige vanskeligheter, enten det er overdrevent sykefravær, ikke gjennomført grunnleggende opplæring, dårlig ytelse i PPC (pilotferdighetssjekk), sier en ledende person i flyselskapet Wizz Air på et lekket opptak, ifølge en pressemelding fra Pilotforbundet og den europeiske fagforeningen ETF.

I Norge ble lydopptaket først omtalt av Dagbladet Børsen.

Avisen har også fått tilgang til et notat som skal vise at Wizz Air-ledelsen tok affære 4. april. Et tyvetalls basesjefer skal ha blitt nedgradert til vanlig pilottjeneste.

Ifølge Reuters, som siterer et brev til ansatte datert samme dag, går direktør Darwin Triggs av etter en undersøkelse av hvordan covid-19-relatert nedbemanning ble håndtert i fjor.

Opptaket var fra et møte i april 2020, kun få uker etter pandemien traff Europa for fullt. På den skal en av flyselskapets toppledere ha uttalt at covid-19 åpner opp muligheten for å kvitte seg med uønskede kapteiner.

Møtet ble holdt for en rekke basekapteiner i Wizz Air. Disse skulle velge ut hvem som skal sparkes. Wizz Air-lederen skal ha gjort det klart at «brysomme» og «svake» kapteiner gjør selskapet dårligere stilt, og at basekapteinene nå kan gjør selskapet bedre rustet for fremtiden. Han skal også ha argumentert for at de selv vil få en letter jobbhverdag om disse pilotene forlater selskapet.

Pilotforbundet reagerer

På møtet skal det ha blitt opplyst om at 250 piloter skal ut av selskapet. Parat skriver at basekapteinene ble bedt om å stanse opplæring av 150 piloter, og i tillegg levere en liste med ytterligere 100 navn som de ønsker å kvitte seg med.

– Vi vet at vi har dem, og nå er tiden inne for å renske opp. Alle som ikke er en del av Wizz-kulturen, ikke sant? Alle som er en pain, skal Wizz Air-sjefen ha sagt til basekapteinene.

Wizz Air stevner Agder fylkeskommune for ulovlig boikott-vedtak

Leder for Pilotforbundet i Parat, Oddbjørn Holsether, reagerer på innholdet i lekkasjen.
– For en pilot er ikke sykefravær bare en rettighet, men en lovpålagt plikt du har til å si fra dersom du ikke er i stand til å fly trygt, sier Holsether i meldingen.

Han mener den lekkede lydfilen avdekker sviktende sikkerhetskultur i Wizz Air.
– Det skal være sikkert å fly. Holdningene vi hører i dette lydklippet setter sikkerheten i fare. Piloter som risikerer å miste jobben dersom de sykmelder seg utgjør en fare for seg selv, passasjerene og hele norsk- og internasjonal luftfart, sier Holsether.

Beklager uttalelsene

Andras Rado, senior kommunikasjonssjef i Wizz Air-gruppen, besvarer E24 sine henvendelser via epost fredag.

– Da covid-19 traff Europa i mars 2020 var Wizz Air åpne om behovet for å redusere ansattstaben vår, noe som betydde en reduksjon av ansatte med 19 prosent, skriver Rado til E24.

Wizz Air har pause for åtte norske ruter

– På det tidspunktet er det nå klart at det ble brukt et språk i en intern samtale som ikke reflekterte prosessen vi utførte eller verdiene selskapet står for, og det er noe Wizz Air beklager, sier han.

Videre skriver han at Wizz Air gjør grep for fremtidig vekst etter covid-19, og at de gjør det de kan for å ta vare på arbeidsplassen til selskapets 4.000 ansatte.

Informert om Pilotforbundets bekymring for manglende sikkerhet som følge av arbeidsmiljøet, sier Rado at Wizz Air avviser disse påstandene. Han mener Wizz Air har en «kompromissløs sikkerhetskultur».

Flyr starter billettsalget i mai: Første fly går til Tromsø 30. juniEquinor innrømmer: – Vi må bli flinkereStatsminister Erna Solberg får bot på 20.000 kroner
Publisert: