Kritikk mot Konkurransetilsynet etter henleggelse: – Nå har de brukt opp troverdigheten

En bransje som ikke er friskmeldt er fremdeles syk, mener dagligvareekspert Erik Fagerlid etter at Konkurransetilsynet henla saken mot Orkla, Mondelez og Norgesgruppen.

Dagligvareekspert Erik Fagerlid begynner å miste tålmodigheten etter det han mener har vært en årrekke av tomme løfter fra myndighetene om å gjøre noe med konkurranseforholdene i bransjen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Sist uke ble det klart at Konkurransetilsynet avslutter etterforskningen mot Orkla, Mondelez og Norgesgruppen for brudd på konkurranseloven.

– Dette er fryktelig slapt, sier dagligvareekspert Erik Fagerlid om Konkurransetilsynets beslutning. Han har over 25 års erfaring fra dagligvarebransjen.

– Hadde jeg vært ansatt i en av de tre, hadde jeg vært godt fornøyd nå. Konkurransetilsynet sleiker dem opp etter ryggen med denne beslutningen, fortsetter han.

Det var i 2019 at tilsynet aksjonerte etter mistanke om brudd på loven knyttet til betingelser for innkjøp i dagligvaremarkedet. Da var Konkurransetilsynets mistanke at Norgesgruppen fikk bedre innkjøpsbetingelser fra leverandørene Orkla og Mondelez enn de konkurrerende kjedene fikk.

Tilsynets bekymring var at dette kunne skade konkurransen og føre til høyere priser for dagligvarekunder.

Har spilt sitt siste kort

Nå som saken er henlagt, sliter Fagerlid med å se for seg hva som blir neste steg.

Direktør Lars Sørgard (bildet) i Konkurransetilsynet meddelte sist uke at tilsynet henlegger saken mot Orkla, Mondelez og Norgesgruppen for brudd på konkurranseloven.

– Gang på gang har myndighetene sagt at de skal gjøre noe med dagligvarebransjen, men nå har de brukt opp troverdigheten. Det siste kortet er spilt, sier han.

Fagerlid tror imidlertid ikke at henleggelsen vil ha noe å si for matvareprisene, men er bekymret for konsentrasjonen i markedet.

Varsler store gebyrer

– Selv om denne saken er avsluttet jobber vi med en rekke tiltak som kan bidra til sunnere konkurranse i dette markedet, skriver direktør Lars Sørgard i Konkurransetilsynet i en e-post til E24.

– Vi har blant annet en stor pågående etterforskningssak om mulig ulovlig samarbeid, der vi har varslet store gebyrer til de tre store kjedene, skriver Sørgard videre.

Sørgard opplyser også at tilsynet fortsetter kartleggingen av innkjøpspriser. Leverandørene har også nylig blitt bedt om å forklare årsaker til forskjeller i innkjøpspriser.

– Vi vurderer kontinuerlig behovet for andre egnede tiltak som kan bedre konkurransen. I sum vil alle disse tiltakene bedre konkurransen på lang sikt i dette markedet, til fordel for forbrukerne, skriver Sørgard videre.

Ingen tiltro til nytt tilsyn

Fra og med 2021 opprettet regjeringen Dagligvaretilsynet som har i oppgave å håndheve loven om god handelsskikk i dagligvarekjeden, som ble vedtatt i mars 2020.

Men det nye tilsynet kommer neppe til å endre noe, tror dagligvareekspert Fagerlid.

– Jeg har vanskelig for å forestille meg hva de kan gjøre etter konklusjonen fra Konkurransetilsynet, sier han.

E24 har vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet for å høre hvordan det nye tilsynet skal følge opp loven om god handelsskikk.

– Dagligvaretilsynet er fortsatt i en etableringsfase, og trenger tid til å innhente erfaringer. Dagligvaretilsynet har i denne fasen lagt vekt på å ha dialog med bransjen, skriver statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i en e-post.

I likhet med Konkurransetilsynet vil ikke statssekretær Lars Andreas Lunde (H) friskmelde dagligvarebransjen etter ukens henleggelse av saken mot Orkla, Mondelez og Norgesgruppen.

– Syk bransje

Konkurransedirektør Lars Sørgard sa til E24 onsdag at henleggelsen ikke må tolkes som en friskmelding av hele dagligvarebransjen. Heller ikke Lunde vil friskmelde bransjen.

– Arbeidet med dagligvaremeldingen viste at konkurranseforholdene i dagligvarebransjen er utfordrende, og at det er behov for tiltak, skriver statssekretæren.

Fagerlid synes svaret er lite tilfredsstillende.

– Jeg er ikke medisiner, men jeg kan likevel si at den som ikke er friskmeldt er fremdeles syk, sier han.

Tause om etableringshindringer

Fagerlid mener myndighetene nå har to valg: Enten må de innføre strengere regler eller så må de akseptere at situasjonen er som den er.

– Men det er ingen tvil om at dagligvarebransjen står i en uheldig konkurransesituasjon. Det viser etableringshindringene, sier dagligvareeksperten.

Professor Frode Steen ved Norges handelshøyskole (NHH) er enig i det siste punktet.

– Det var en overraskelse at Konkurransetilsynet ikke snakket om mulighetene for nyetablering i dagligvaremarkedet, sier han.

– At ulike innkjøpspriser kan være enda mer av et hinder for nyetablering er helt vesentlig, legger Steen til.

Les også

Oda-sjefen om tilsynets henleggelse: – Vanskelig å ha tillit til vurderingen

Saken er symbolsk selv om Konkurransetilsynet ikke finner brudd på loven, mener NHH-professor Frode Steen.

– Debatten er ikke død

Han mener likevel at saken har symbolsk betydning, uavhengig av konklusjonen til Konkurransetilsynet.

– At saken er død betyr ikke at tema er dødt, sier han.

Saken sender et tydelig signal om at tilsynet er på vakt, mener professoren.

– Ingen skal komme og fortelle meg at man internt i Orkla, Mondelez og Norgesgruppen ikke tenker seg godt om nå og i fremtiden.

Publisert: