Regjeringen til dem med gjenåpningsangst: – Letter ikke på tiltak før det er forsvarlig

Regjeringen sier at det ikke lettes på tiltak før de mener det er forsvarlig. Men smitten kan fortsatt komme ut av kontroll, advarer de.

Saliba Andreas Korkunc er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet med ansvar for covid-19-saker.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Byrådsleder Raymond Johansen henvendte seg direkte til dem med gjenåpningsangst da han åpnet opp Oslo. – Vi skal ha stor forståelse for dem som mener vi åpner for mye, sa han.

NTB har stilt helseminister Bent Høie (H) spørsmål om han har et budskap til denne gruppen, etter at smittevernprofessorer slår alarm om at gjenåpningen er uforsvarlig.

Les også

Frykter ny nedstenging i Oslo: Tør ikke åpne før etter sommeren

Forstår at folk er bekymret

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc svarer i en skriftlig uttalelse at regjeringen har forståelse for at folk er engstelige.

– Jeg forstår godt at folk er bekymret for gjenåpningen, men vi letter ikke på tiltak før vi mener det er forsvarlig. Det kan folk være trygge på, sier Korkunc.

Han sier at det er nettopp faren for flere innlagte og flere med langtidsskader som gjør at regjeringen vil åpne gradvis opp.

– Åpner vi for fort opp, kan smitten skyte fart, slik at vi må stenge ned igjen. Det vil være en stor belastning for befolkningen og samfunnet som helhet. Derfor går vi varsomt fram, sier Korkunc.

Les også

Sjåførene jubler over Raymonds gjenåpning: – Det kommer nok til å eksplodere litt

Tør ikke åpne før etter sommeren

E24 skrev mandag om restauranten og baren The Broker i Oslo, som har bestemt seg for å holde stengt gjennom hele sommeren.

– Jeg blir overrasket hvis alle åpner denne uken. Det er små marginer i bransjen fra før av, og nå skal vi drive med mye mindre kapasitet, sa daglig leder og deleier Frode Veie.

Han eier også restauranten Rorbua i hovedstaden.

Til tross for at Oslo-stedene får åpne kranene onsdag etter syv måneder med skjenkestopp, mener han at risikoen for nok en nedstenging og mangel på kapasitet grunnet smitteverntiltak, ikke gjør det verdt det å ta sjansen.

Leder i NHO Service og handel, Anne-Cecilie Kaltenborn sa da at hun ble overrasket over at enkelte vil holde stengt-

– Jeg har ikke møtt på noen andre som har tatt den beslutningen, men hver enkelt bedrift må vurdere hva som er rett for dem, sa Kaltenborn og la til

– Men selvfølgelig, hvis en bedrift belager seg på uteservering, og den blir desimert, så er jo mye av grunnlaget borte. 

Les også

Hotell og uteliv i Tromsø jubler over gjenåpning: – Fantastisk

Kan bli nye statlige tiltak

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc varsler at lokale eller regionale utbrudd vil bli møtt med raske tiltak, enten av kommunene eller regjeringen.

Korkunc sier Norge har noen av Europas strengeste innreiseregler for å hindre at nye virusvarianter kommer inn til Norge. Tiltak ved lokale utbrudd skal hindre at for mange mutasjoner oppstår her i landet.

– Hvor høye smittetall vil regjeringen godta uten å innføre nye nasjonale tiltak?

– Målet vårt er fremdeles å ha kontroll på smittespredningen. Slik skal vi ivareta helse, redusere forstyrrelser i samfunnet og beskytte økonomien. Faren for at smittespredningen kommer ut av kontroll, er fortsatt til stede, sier Korkunc.

Publisert: