Budsjett-enighet: – Frp fikk gjennomslag for å fjerne særavgiften på brus

Frp er enige med regjeringen om revidert nasjonalbudsjett. Partiet har blant annet fått gjennomslag for å sette ned fergeprisene og fjerne flere bompengestasjoner.

Hans Andreas Limi og Bård Hoksrud kunngjorde søndag at Frp er enige med regjeringen om revidert budsjett.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi har etablert en enighet som sikrer Frp veldig gode gjennomslag for våre viktigste krav. Det var å få kuttet avgifter på grensehandel – grensehandelprodukter. Vi får til en avvikling av avgiften på alkoholfri drikke, sier Frps Hans Andreas Limi.

– Dette betyr veldig mye for norske arbeidsplasser, og for norsk næringsmiddelindustri. Vi har sett konsekvensen av stengte grenser når det gjelder omsetningsøkning i Norge, og også hvordan avgiftsinntektene til staten har økt.

I tillegg til billigere brus vil fergeprisene settes ned med 25 prosent, i tillegg til flere bompengekutt, nærmere bestemt fjerning av seks bompengestasjoner.

– Dette kommer til å merkes godt for dem som for eksempel er avhengig av ferge, sier Frps Bård Hoksrud.

Partiet opplyser at de dobler beløpene til psykisk helse som opprinnelig lå inne i regjeringens budsjett. I tillegg øker man pengebruken på utbygging av bredbånd med 100 millioner kroner.

Avtalen er den 16. budsjettenighet på borgerlig side siden 2013, og leder av finanskomiteen, Mudassar Kapur (H) er fornøyd med enigheten:

– Jeg ønsker å takke de andre regjeringspartiene og Frp for at vi har kommet til enighet, etter gode og konstruktive samtaler, sier Kapur.

– Vi er enige om ytterligere tiltak for å få fart på Norge igjen. Vi styrker den kommunale kompensasjonsordningen slik at hjelpen kan komme raskt fram ved lokale utfordringer. Det er en pakke som i sum vil bidra til å skape mer og inkludere flere, sier han.

Tore Storehaug i KrF sier han er glad for å få tilslutning til regjeringens tiltakspakke for barn og unge, mens Ola Elvestuen i Venstre trekker fram at støtten til klima- og miljøtiltak øker.

Les også

Butikksjef på svenskegrensen: – Vi kan ikke få skylda for at vi skal tømme Norge for jobber

Legger vekt på psykisk helse og samferdsel

Både Kapur og Frp understreker fokuset deres på psykisk helse, som blant annet innebærer øremerkede midler til BUP og til psykiatri, blant annet gjennom flere kjøp av privat behandlingskapasitet.

Frp er særlig fornøyd med gjennomslagene innen samferdsel. De innebærer blant annet å gi 100 millioner kroner til vedlikehold og drift av riksveier. 179 millioner kroner til å redusere ferjetakstene med totalt 25 % fra 1. juli 2021

Partene har blitt enige om å avvikle disse bomprosjektene fra 1. juli:

  • Fv 255 Jørstad – Segelstad bru (Gausdal/Lillehammer, Innlandet)
  • E6/E18 Østfoldpakken (Østfold, Viken)
  • Fv 311 Presterødbakken (Tønsberg, Vestfold og Telemark)
  • Fv 34 Grime-Vesleelva (Dokka-Gjøvik, Innlandet)
  • T-forbindelsen (Karmøy-Tysvær-Haugesund, Rogaland)
  • Finnfast (Finnøy-Rennesøy, Rogaland)
Publisert: