— Den yngste gruppen er den eneste hvor det er like mange kvinner og menn som er med, sier kronprinsesse Mette-Marit tilbake i Davos for Verdens økonomiske forum sammen med kronprins Haakon.

— Det er 15 prosent kvinner som er representert i Davos. Det er altfor lite. Men i denne gruppen er det faktisk like mange, det er viktige signaler å sende, sier hun om utviklingen av forumet for verdens rike og innflytelsesrike.

Kronprinsparet har igjen valgt å rette oppmerksomheten mot de unge deltakerne på forumet i de sveitsiske alpene.

— De unge stemmene må med, for de vil være dem som skaper de nye løsningene, sier Mette-Marit om hvordan det norske kronprinsparet fortsetter å fremme initiativet for unge ledere i Global Shapers i Davos.

Men begge ler på spørsmål om det er disse paret identifiserer seg med.

— Vi er jo litt ute, sier kronprinsessen på 40.

Norge

Kronprins Haakon mener Norge blir lagt merke til på flere måter i Davos.

— Både gjennom at vi er aktive på den internasjonale agendaen, vi ønsker å bidra positivt innen både utvikling og klima. Og også gjennom stor interesse for den nordiske og skandinaviske modellen og hvordan vi organiserer samfunnet vårt, sier han om det som er en stor norsk kontingent på Davos-møtet.

Fredag deltok kronprinsparet på et initiativ for å engasjere unge i klimasaken sammen med Statkraft i alpebyen.

— Det er et viktig tema som må settes på agendaen igjen og igjen og igjen, og jeg mener det er viktig å snakke positivt om klima, mener kronprinsessen.

— Hvis vi bare snakker negativt, da går det en rull ned, og folk vil ikke høre om det mer. Vi må fokusere på hva vi kan gjøre; det skjer mye på teknologiområdet, med nye tekniske løsninger som kommer til endre verden radikalt fremover.

Unge stemmer

Kronprinsen var med i Davos første gang i 2005 og mener nettopp inkluderingen av unge stemmer er en av de beste tingene som har endret seg.

— Det første året jeg var her, var det ikke slik, det var mange med forskjellige bakgrunner fra organisasjonslivet, men nå har man også fått inn disse mellom 20 og 30 i de alle fleste panelene, de er aktive og stiller spørsmål, sier han.

Hjemme har kronprinsparet en enda yngre leder. Tirsdag fylte prinsesse Ingrid Alexandra rundt år for første gang, men det er ikke flere offentlige oppdrag som blir det viktigste for tiåringen.

— Hennes hovedoppgave er skole, sier Haakon.