— Det var denne leiligheten vi ville ha. Den er perfekt for oss, med kort avstand til skole, sentrum og alt annet man måtte ønske. Vi var på mange visninger før vi endelig fant denne, forteller Solveig Høegh-Krohn.

HØY PRIS: Solveig Høgh-Krohn og kjæresten Lorentz Bjelland er førstegangskjøpere og har fått hjelp av foreldrene sine til å kjøpe den 48 kvadratmeter store leiligheten på Møhlenpris.
Ørjan Deisz

Høegh-Krohn og kjæresten Lorentz Bjelland er førstegangskjøpere og lykkelige eiere av en av de dyreste leilighetene omsatt i Bergen i løpet av de to siste månedene, målt i kvadratmeterpris.Den 48 kvadratmeter store leiligheten i Konsul Børs gate på Møhlenpris ble solgt for 2,45 millioner kroner, noe som var 60.000 kroner over takst. Salgssummen gir en kvadratmeterpris på litt i overkant av 51.000 kroner, godt over gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Bergen, som i desember var på 38.800 kroner.

Hjelp hjemmefra

— Vi synes at det var en rettferdig pris, og var egentlig overrasket over at den ikke gikk for mer. Vi vet at boligmarkedet er sprengt for tiden, men om leiligheten var verdt prisen, vil vise seg når vi en gang trenger noe større og skal selge, sier Høegh-Krohn.

MØHLENPRIS: Leiligheten på 48 kvadrat har ett soverom og åpen planløsning. - Selv om leiligheten er liten, har den god takhøyde og store vindusflater, sier kjøper Solveig Høegh-Krohn.
Eiendomsmegler Kaland & Partners

Paret vurderte å leie en leilighet sammen, men konkluderte med at det ikke ville lønne seg økonomisk.Ingen av dem er i fast jobb, og planen er å betale ned lånet med studielån og ved hjelp av noe ekstrajobbing. For å overbevise banken, har foreldrene sagt seg villige til å være medlåntakere.

— Vi er veldig heldige. Uten hjelp hjemmefra, hadde vi nok ikke klart å håndtere et så stort lån, vedgår Høegh-Krohn.

Dobbel kvadratmeterpris

Leiligheten i Konsul Børs gate var den nest dyreste leiligheten, omsatt for 2,5 millioner kroner i Bergen i desember og januar, målt i kvadratmeterpris. Den dyreste boligen, en selveiende leilighet i Rogagaten i

HØYEST KVADRATMETERPRIS: En selveierleilighet i Rogagaten i Solheimsviken ble solgt for en kvadratmeterpris på 52.979 kroner. Dette var den høyeste kvadratmeterprisen for en bolig i Bergen til 2,5 millioner kroner solgt i løpet av de to siste månedene.
DNB Eiendom, avdeling Solheimsviken

Solheimsviken, oppnådde en kvadratmeterpris på 52.979 kroner. Det er mer enn det dobbelte sammenlignet med en enebolig solgt på Kalandseidet for samme pris i samme periode. Denne gikk for 23.585 kroner kvadratmeteren.

— Selv om det kan være svært attraktivt å bo sentralt, vil du få mer for pengene om du er villig til å bevege deg litt ut av bykjernen, sier Tom Jørgensen, daglig leder i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen.

Han forklarer de store prisforskjellene mellom bykjernen og bydelen med at man i sentrumskjernen har enkel tilgang til alle fasiliteter.

— Bergen har en ekstra attraktiv kjerne, ettersom man i tillegg til by også har både sjø og fjell. Jo flere mennesker som ønsker å ta del i tilbudet av boliger i et område, desto høyere blir prisen, sier han.

Sterkest etterspørsel i sentrum

— Tendensen er at kjøperne heller går ned på areal, enn å kjøpe noe større utenfor sentrum. Vi ser at mange kan bo i leiligheter på 15 kvadrat. Men det er ikke noe de gjør over tid. For å kunne ha en

MEST OVER PRISANTYDNING: Aksjeleilighet på 68 kvadratmeter solgt for 450.000 over prisantydning. Dette ga treroms leiligheten på Landås en kvadratmeterpris på 36.566.
Eiendomsmegler Vest

funksjonell bolig der det er greit å bo over lengre tid må de fleste opp i 32— 40 kvadratmeter, sier Kurt F. Buck, som er regionleder i Eiendomsmegler 1 i Hordaland.

Han mener det fortsatt er en klar tendens at etterspørselen etter boliger er sterkest i sentrum.

— I all fall blant de unge er det flere på visning når det er boliger til salgs i sentrale deler av byen, sier Buck.

- Fikk mye for pengene

Randi Gausemel og Henrik Thorsen er også nybakte eiere av en bolig kjøpt for 2,5 millioner kroner. Eneboligen på 107 kvadratmeter på Kalandseidet ble solgt for takst, og endte dermed med en kvadratmeterpris på omtrent 23.500 kroner. Dette var 14.500 kroner mindre enn gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Bergen i desember i fjor.

— Vi synes at vi fikk mye for pengene. Egentlig er vi veldig overrasket over at det ikke kom inn flere bud på huset, sier Randi Gausemel.

De var lenge på husjakt før de slo til på eneboligen på Kalandseidet.

— Vi hadde allerede bestemt oss for at vi skulle holde oss under tre millioner kroner. Vi innså etter hvert at det ble vanskelig å finne en enebolig med tre soverom og hage sentralt i Fana. Derfor ble det til at vi beveget oss litt lenger ut i periferien, sier Gausemel.

UNDER PRISANTYDNING: Dette borettslagsrekkehuset på 103 kvadratmeter i Ulsberglia på Flaktveit ble solgt for 90.000 kroner under takst og en kvadratmeterpris på 24.046 kroner.
DNB Eiendom
MER HUS FOR PENGENE: Denne eneboligen på Kalandseidet ble solgt for 2,5 millioner kroner i desember og januar. Med sine 107 kvadratmeter, ga det en kvadratmeterpris på omtrent 23.585 kroner.
Eiendomsmeglser Vest
NESTEN PÅ SNITTET: Aksjeleilighet på 66 kvadratmeter i Kristofer Jansons Vei solgt for en kvadratmeterpris på 38.457 kroner.
Eiendomsmegler 1
GJENNOMSNITTSPRIS: Treroms borettslagsleilighet på 65 kvadratmeter i Gabriel Tischendorfs vei omsatt for en kvadratmeterpris på 38.448 kroner.
Eiendomsmegler Vest
ØVRE SJIKT: For 2,5 millioner kroner kan du få en selveierleilighet på 59 kvadratmeter på Tertnes i Åsane til 42.542 kroner kvadratet.
DNB Eiendom
OVER PRISANTYDNING: Denne treroms leiligheten på 86 kvadratmeter i 8. etasje i Storhammeren ble solgt for en 170.000 kroner over prisantydning og en kvadratmeterpris på 29.651 kroner.
Garanti Eienomsmegling Bergen
NEDRE SJIKT: Borettslagsleilighet på 84 kvadratmeter i Nattlandsveien solgt for en kvadratmeterpris på 30.261 kroner.
Garanti Eiendomsmegling
MIDT PÅ TREET: Aksjeleilighet på 64 kvadratmeter i Øyjordsveien solgt for 39.269 per kvadratmeter.
Eiendomsmegler Vest
OVER PRISANTYDNING: Aksjeleilighet på 63 kvadratmeter i Mindeveien solgt for 330.000 kroner over prisantydning som ga en pris på 40.255 kroner per kvadratmeter.
Eiendomsmegler Vest
SOLHEIM: Selveierleilighet på 73 kvadratmeter i Løbergsalleen ble solgt for 2,55 millioner kroner, som ga en pris per kvadratmeter på 34.932 kroner.
Proaktiv Strandgaten
HØYEST KVADRATMETERPRIS: En selveierleilighet i Rogagaten i Solheimsviken ble solgt for en kvadratmeterpris på 52.979 kroner. Dette var den høyeste kvadratmeterprisen for en bolig i Bergen til 2,5 millioner kroner solgt i løpet av de to siste månedene.
DNB Eiendom, avdeling Solheimsviken