Hodejegere frykter at utenlandske ledere holder seg unna Norge

(Aftenposten/E24) Svenske Ulrica Fearn gikk nylig fra Equinor til en mye bedre betalt lederjobb i Carlsberg etter bare ett år i det norske selskapet. Hodejegere tror flere utenlandske ledere vil følge hennes eksempel.

Svenske Ulrica Fearn kan trolig mangedoble lønnen ved å gå fra jobben som finansdirektør i Equinor til samme stilling i danske Carlsberg.
Publisert: Publisert:

Ulrica Fearn begynte som konserndirektør for finans i Equinor i juni i fjor og flyttet til Norge. Men alt i høst gikk hun til en tilsvarende jobb i den danske bryggerikjempen Carlsberg.

Dersom Fearn hadde fortsatt i Equinor, ville hun trolig kunne tjent et sted mellom 8–10 millioner kroner i år. Dette fordelt på fastlønn, bonus og tildeling av aksjer. Det er en solid avlønning.

Men likevel: Dersom Fearn får samme betingelser som sin forgjenger i Carlsberg, kan hun med god uttelling tredoble lønnen i Danmark. Carlsbergs forrige finansdirektør tjente totalt 36 millioner norske kroner i fjor.

Det har vært en økning i andelen utlendinger i ledelsen i de største norske selskapene de siste årene. Men nå tror hodejegere E24 har vært i kontakt med, at andelen vil synke.

Årsaken det pekes på, er statens nye retningslinjer for lederlønn. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har lagt frem tiltak for å dempe lønnsvekst og bonus hos lederne i de statlige selskapene

– De statseide vil slite

Hodejegerne tror forskjellene i lønn mellom ledere i statseide norske selskaper og deres utenlandske konkurrenter blir for stor.

– Det er manko på talent og kompetanse i Norge. Og så kommer dette på toppen. Vi er redd for at du nå får en todeling av norsk næringsliv, sier Mette Krogsrud i hodejegerfirmaet Spencer Stuart.

– De private vil være konkurransedyktig i kampen om de beste lederne. Det gjelder både på nordisk og internasjonalt nivå. Men de delvis statseide selskapene vil slite med både å skaffe seg og å beholde lederne som er nødvendig for fremtiden, sier hun.

Les også

Dette tjener de best betalte topplederne i statlige selskaper

– Lukker døren for utlendinger

– Hva er bøygen når det gjelder å få utenlandske ledere til å flytte til Norge?

– Det er mangefasettert. Norge appellerer til mange ledere fordi Norge som samfunn har høy tillit og en attraktiv livsstil. Men det er klart at lønnsnivået ikke står i stil med hva gode internasjonale ledere kan få andre steder. Og det ikke lenger unna enn i Danmark og Sverige, sier Krogsrud.

Advokat og partner Trond Olsen i konsulentselskapet EY jobber med å lage lønnspakker for ledere.

– Jeg tror at man med dette lukker døren for nye utenlandske ledere i de delvis statseide, børsnoterte selskapene, sier Olsen om statens nye retningslinjer.

– Du får ikke noen utenlandske ledere til å begynne på disse betingelsene. Spesielt ikke innen teknologi eller olje og gass.

Er urovekkende

Det blir nok ikke arrangert fakkeltog noe sted i Norge for å hindre at statens nye prinsipper for lederlønn blir gjennomført. Ingen synes synd på disse lederne. Men spørsmålet er om verdiskapingen i selskapene vil lide dersom det blir manko på utlendinger i ledelsene?

– For eksempel å få gode utenlandske finansdirektører til Norge, er nå nesten umulig. Det er urovekkende fordi at det er viktig for de norske selskapene å få inn god internasjonal kompetanse. Spesielt for de som opererer internasjonalt, sier Krogsrud.

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor forteller at de opplever at mange utenlandske fornybarselskaper har «dype lommer» i konkurransen om de beste lederne.

Vil ha mangfold i meninger

Kort tid etter at Anders Opedal tok over som konsernsjef i Equinor i fjor, var tre av 11 i hans konsernledelse utlendinger. Nå er det bare én igjen. Og når også britiske Al Cook snart slutter, vil alle være norske. Om ikke Opedal tar grep.

– Hvor viktig er det for deg å unngå en helnorsk ledelse i Equinor de neste årene?

– En ting som jeg setter mest pris på, er mangfold i meninger. Og det får man ved å ha en gruppe som har ulik kultur, nasjonalitet, kjønn, utdanning og sosial bakgrunn, svarer Opedal.

– Er det vanskeligere å rekruttere internasjonale ledere enn nordmenn?

– Vi opplever at det er veldig mange internasjonale ledere som lyst til å begynne i Equinor og vi har også rekruttert slike. Men det er klart at dette er et arbeidsmarked med sterk konkurranse og høyere lønninger enn vi er vant med her i Norge.

Opedal legger til at Equinor prøver å tilby utenlandske ledere en pakke som består av mer enn bare lønn.

– Det er mer enn lønn som gjør lederstillinger i de store, internasjonale, norske selskapene attraktive, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Vestre: – Ikke noe nytt

– At vi har ulikt nivå på lederlønninger i og utenfor Norge er ikke noe nytt. Det er også mer enn lønn som gjør lederstillinger i de store, internasjonale, norske selskapene attraktive, fremholder næringsminister Vestre.

Han sier at staten er opptatt av at det i selskapene er mangfold i bakgrunn og erfaring

– Er det viktig med ledere med utenlandsk bakgrunn?

– I noen tilfeller vil det at ledere har utenlandsk bakgrunn kunne være sentralt for å få frem flere perspektiver og dermed et bedre beslutningsgrunnlag. I andre tilfeller kan det være andre typer mangfold som er mer relevante, svarer Vestre.

Publisert: