Snart må du velge nettleser

PC-brukere skal ikke lenger bli påtvunget Internet Explorer. Fra mars er det fritt opp til deg hvilken nettleser du vil bruke.

  • Tor Erik Gregersen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

FREM TIL NÅ har Microsoft levert nettleseren Internet Explorer sammen med operativsystemet Windows, uten å spørre om man ville ha det eller ikke. Den lille, blå e-en på skjermen er for mange synonymt med internett, men er egentlig bare Microsoft sin variant av et program for nettsurfing.

Kort fortalt ble det påtvungne nettvalget klaget inn for EU, og Microsoft måtte stå til rette for anklager om monopolvirksomhet.

Løsningen, som nå dukker opp på en skjerm nær deg, er at alle skal få opp et vindu der de kan velge hvilken nettleser de ønsker å bruke.

For alle som ikke har trådt utenfor Microsofts Internet Explorer-boble betyr dette gratis invitasjon til et eventyr i nettjungelen. Alternativene finnes, og er virkelig verdt å ta en titt på.

FØRST ER DET KANSKJE nyttig å ta med seg at det ikke er noen regler som sier at du bare må bruke én nettleser. De fleste nettlesere kan importere alle favorittene/bokmerkene dine fra Internet Explorer med et enkelt tastetrykk. Slik kan du fint leve med flere alternativer inntil du finner din foretrukne nettleser.

Hvilken du bør velge, kommer i veldig stor grad an på hvordan du surfer på nettet. Hver nettleser har sine fortrinn.

Med valgets kvaler rett rundt hjørnet skal du i dag få en tabloid og kort presentasjon av de mest aktuelle alternativene.

Opera Norsk, liten, svært anvendelig. En superrask nettleser som inneholder en alt-i-ett-pakke som det er vanskelig å finne mangler i. E-post, RSS, og Bittorrent er noe av det man får med i pakken. Opera har i tillegg noen virkelig fiffige løsninger på lur, og disse er helt og fullstendig integrert i en lett og funksjonell pakke. For deg som vil ha en enkel løsning for mange oppgaver.

Safari Opprinnelig Mac-folkets nettleser , men tilgjengelig for Windows også. Ikke la deg lure av at denne hører til «de andre». Den er, på linje med Opera, en rask, brukervennlig og veldig trygg nettleser som kommer ferdig oppsatt og ordner det meste du har behov for. Ikke samme pakkeløsning som Opera, men likevel definitivt et alternativ. Godt utviklet kompatibilitet. Et rendyrket, godt og raskt alternativ til Internet Explorer.

Firefox

Mest av alt en nettlesergrunnmur som du kan bygge ut selv . Den står på egne ben, men skinner for alvor når du finner de rette tilleggene for deg. Da bygger du selv din surfeopplevelse slik du vil ha den. Reklamefrihet, bedre lesbarhet, Facebook-integrering — det er opp til deg, men vær obs på at det kan gå på bekostning av ytelsen.

Google Chrome

Googles nettleser forsøker en litt annerledes tilnærming. Den er mer strømlinjeformet, og har fokus på fart, stabilitet og kompatibilitet i den ny netthverdagen. Tanken er å gjøre surfingen mer intuitiv. Det er blant annet felles søke- og adressefelt. Det begynner å bli en god del tilgjengelige tillegg også, slik at friheten til å tilpasse nettleseren kommer seg i Chrome. Chrome er «den nye gutten i gaten», utviklet fra bunn med moderne nettsider i bakhodet. Solid. Og fremdeles fersk.

Hvilken nettleser er best? Si din mening her!

Publisert: