Aksjekursen falt 6 prosent, enda gevinsten økte med 20,5 prosent fra året før til 8,8 milliarder dollar.(55 milliarder kroner). Markedet ventet en gevinst på 9,86 milliarder dollar etter en profitt i første kvartal på 11,6 milliarder dollar.

IT-giganten, som ifølge the Wall Street Journal kun to ganger i løpet av de siste 39 kvartalene har levert tall under analytikernes estimater, falt umiddelbart på Wall Street.

Apple endte ned 0,48 prosent i ordinær handel i USA tirsdag, men falt 5,51 prosent til 600,92 dollar i etter-handelen da tallene var publisert.

Heller ikke inntektene nådde helt opp i det markedet forventet. De landet på 35 milliarder dollar, litt under de 37 milliarder som Wall Street regnet med.

— Dette er helt klart en skuffelse. Vi tror mange forbrukere nå venter med å kjøpe seg ny telefon til iPhone 5 kommer på markedet. Man så mye av den samme trenden forut for iPhone 4S, uttaler Channing Smith hos Capital Advisors Growth Fund til Reuters.

Svakere Iphone-salg

Det svakere resultatet skyldes i hovedsak at salget av iPhoner har gått tregt i påvente av den nye versjonen som trolig lanseres senere i år.

Rykter om neste generasjon iPhone, der oppgraderingen var forventet å være enda mer omfattende enn hva Iphone 4S var, medførte at flere kjøpere har avventet å kjøpe den nye telefonen i påvente av høstens lansering, sa Apple tirsdag til Financial Times.

Selskapet så en lignende oppbygging av forventningene på salget i oktober - før Iphone 4S ble lansert, men det bremsende salget har kommet tidligere i år.

Det samme har man også sett i Norge der Samsung Galaxy III har passert Apples Iphone som mest populære telefon.

Flat vekst i Europa

- IPhone salget fortsetter og påvirkes av rykter og spekulasjoner rundt nye produkter, sa Peter Oppenheimer, Apples finansdirektør, til Financial Times.

Flat vekst i Europa var også en brems, der Frankrike, Hellas og Italia alle var spesielt svake.

Apple selv sier seg fornøyd med resultatet etter salg i løpet av tre måneder av 17 millioner iPads, 26 millioner iPhones og 4 millioner Macs. Ipad-salget har økt raskest med hele 84 prosent siden samme tidsperiode i fjor.

Ingen brems i Kina

I telefonkonferansen Apple-sjef Tim Cook hadde med analytikerne etter at salget ble lagt frem fikk han flere spørsmål om selskapet merker noe til oppbremsingen av den økonomiske veksten i Kina, der Apple har satset stort i det siste.

Til Financial Times sier Cook at salget av smarttelefonen i USA og Kina fortsatt er robust, med et doblet salg i fastlands-Kina det siste året tross en sekvensiell inntektsbrems i landet totalt sett.

— Vi ser ikke noe der vi vil klassifisere som et åpenbart økonomisk problem, uttalte Apple-sjefen.