Regjeringspartiene beveger seg i et politisk minefelt når de foreslår at pensjonistene og de statsansatte må bære nye byrder i forsøket på å få gresk økonomi på fote igjen.

Ifølge den greske avisen Ta Nea inneholder den nye sparepakken forslag om å sette et tak på statspensjonene på rundt 2000 euro (14 700 kr) i måneden og nye lønnskutt.

Regjeringen antydet i forrige uke et kutt på rundt 20 prosent i den engangssummen som utbetales til alle nye pensjonister.

Pensjonene krymper

Greske pensjonister har allerede fått kuttet pensjonsytelsene med gjennomsnittlig 15,7 prosent siden innsparingene begynte i 2010, ifølge tall fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Finansminister Yannis Stournaras la i går ettermiddag frem de nye innstramningsforslagene for den såkalte troikaen, som denne uken er i Athen.Troikaen er utsendinger fra Hellas’ långivere - EU, eurolandenes sentralbank (ESB) og IMF - som vurderer om landet skal få utbetalt nye milliarder i kriselån.

EU-topp i AthenSamtidig kom EU-kommisjonens president José Manuel Barroso på sitt første besøk til Athen etter at gjeldskrisen eksploderte i 2009. Han hadde i går kveld samtaler med statsminister Antonis Samaras.

Samaras skal møte troikaen, men det er ikke ventet noen avgjørelse denne uken om de godtar den nye regjeringens spareplan.

Ifølge greske medier kommer Samaras til å be om mer tid for å gjennomføre innstramningstiltakene.

«Stor politisk risiko»

Analytikeren Martin Köhring i britiske Economist Intelligence Unit sier Samaras har tatt en stor politisk risiko når han har gitt løfter om å reforhandle lånevilkårene.

- Dersom han ikke leverer, risikerer regjeringen å falle og kan bli erstattet av venstreorienterte sparemotstandere som kan komme til å ta Hellas ut av euroområdet, skriver han i en e-post til nyhetsbyrået AP.

Köhring sier at Hellas allerede har bommet på over 200 av de fastsatte sparemålene.

Barrosos besøk er derfor et uttrykk for at EU ønsker å presse regjeringen i Athen til å få spare— og reformprogrammet tilbake på skinner, mener Köhring.

Avgjørelse i september

Troikaen kommer trolig til å gjennomføre enda en inspeksjon i begynnelsen av september før den leverer sin rapport til eurolandenes finansministre (Eurogroup).

Det er finansministrene som må avgjøre om grekerne har oppfylt betingelsene for å få utbetalt en ny porsjon av kriselånet.I mellomtiden kan den greske statskassen være bunnskrapt igjen i løpet av august.

Uten nye kriselån er Hellas i praksis konkurs og sannsynligheten er derfor stor for at landet frivillig eller tvunget må forlate eurosamarbeidet. Hellas forpliktet seg allerede i vinter til å gjennomføre nye budsjettkutt. Det var et vilkår for å få et nytt kriselån på 130 milliarder euro (960 mrd. kr) fra EU, eurolandene og IMF.

Gresk LO raser

Men arbeidet med å si opp statsansatte, privatisere statsselskaper og kutte statsutgiftene stanset nesten helt opp under valgkampen tidligere i år.

I juni lovet den nye regjeringen å legge frem en plan om budsjettkutt på 11,7 milliarder euro i løpet av 2013 og 2014. - Avgjørelsen om nye kutt i pensjoner og velferdsgoder er ikke bare urettferdig og ineffektiv, men vil være nådestøtet for alle som hittil har tatt de største ofrene, hevder den store greske fagorganisasjonen GSEE.