- Nesten alt er dyrt her — dyrere enn København og Göteborg. Vi så EM-finalen på en pub hvor en øl kostet ni euro (tilsvarer 68 kroner, journ.anm.). Ni euro! Det er jo helt sinnssykt! Men prisen på overnatting i Oslo er faktisk ikke så ille, sier Alex Belyeu.

Det er formiddag på vandrerhjemmet Haraldsheim på Grefsen, og sammen med kjæresten Andrea Gandarillas gjør Belyeu seg klar til dagens utflukt til Vigelandsparken.

953 kr snittpris

Haraldsheim er med priser fra 245 kroner natten et av Oslos billigere overnattingsalternativer. Til sammenligning ligger snittprisen på et hotellrom i Oslo på 953 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Det unge kjæresteparet, som til daglig bor i Madrid, hadde likevel helst sett at de slapp å bruke penger på overnatting i det hele tatt.- Vi hadde egentlig håpet å bo gratis på sofaer gjennom CouchSurfing, men det har vist seg umulig. I dagene før vi kom hit fikk vi rundt åtte avslag fra folk i Oslo vi hadde kontaktet via CouchSurfing. De var allerede fullbooket. Det kan nok være at det høye prisnivået i Norge gjør at pågangen til de som låner ut sofaene sine blir ekstra stor, sier Belyeu.

85 prosents nedgang

Selv om de to spanjolene bruker sommeren på å reise rundt i Nord-Europa, er det stadig færre av deres landsmenn som gjør det samme.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at overnattingsstedene i Oslo i mai hadde 36 prosent færre gjestedøgn fra kriserammede spanjoler, sammenlignet med mai i fjor. For turister fra Hellas, landet som er hardest rammet av den økonomiske krisen, var nedgangen i mai på hele 85 prosent.

Likevel veies nedgangen fra de kriserammede, europeiske landene opp av at andre land kommer til.

Totalt var det i mai vært en økning i utenlandske gjestedøgn i Oslo på 2 prosent, og hittil i år har det vært en økning på 3 prosent.

Lite påvirket

- Vi har ikke merket stort til krisen i Europa. I juni hadde vi noe lavere besøkstall enn juni i fjor, men totalt i år ligger vi på det vi har budsjettert med, sier Harald Løbergsli, resepsjonsleder på Haraldsheim.Løbergsli tror det lave prisnivået gjør at Haraldsheim blir mindre påvirket av økonomiske svingninger i utlandet, sammenlignet med de dyrere hotellene.

- Vi er jo blant de billigste i Oslo, så folk oppsøker gjerne oss dersom prisen er det viktigste, sier han.

- Totalt har vi 315 sengeplasser, og i disse dager har vi rundt 80-90 ledige senger pr. døgn, noe som er helt normalt. Sånt kan uansett forandre seg fort. Vi har mye drop-in. Plutselig er et annet billigalternativ fullt, og da henviser de gjerne til oss, sier Løbergsli.

Brasilianerne kommer

Ett av landene som bidrar til økningen i Oslo-turismen er Brasil. I mai hadde Oslo 1666 overnattinger fra brasilianere — en økning på 59 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

En av brasilianerne som i disse dager er innom Oslo og Haraldsheim er José Tadeu Guglielmo. Sist helg løp Guglielmo maraton i midnattssolen i Tromsø, og nå bruker han noen dager på å hvile ut før han setter kursen hjem mot São Paulo.

- Jeg klarte ikke å finne noen billige overnattingsalternativer i Tromsø, så jeg måtte bo på hotell. Det var helt vanvittig dyrt. Én natt der koster det samme som en uke her på Haraldsheim, sier Guglielmo.

Brasilianeren, som til daglig jobber som økonom, reiser hvert år verden rundt for å løpe maraton. Totalt har han løpt 21 maraton på syv kontinenter. Nå, i dagene etter Tromsø-maratonen, slapper han imidlertid av ved å utforske Oslos museer.

- Jeg liker historie, så i går var jeg på innom museene på Bygdøy. Vikingskipet og Kon-Tiki var greie nok, men Frammuseet var helt fantastisk. Det var kjempespennende å gå rundt i gangene og titte inn i lugarene. Tenk at de bodde på det skipet i flere år av gangen! Det er nesten så jeg har lyst til å dra tilbake igjen.