Finn.no stopper daglig falske annonser fra å bli publisert. Noen ganger faller likevel falske annonser i gjennom, skriver bt.no.

Svindleren «Michael» ble stoppet av Finn etter at annonsen hans hadde ligget ute i et døgn, fått 2200 klikk og 17 eposter.

— Vi fikk beskjed om at folk ikke kom igjennom på nummeret han hadde oppgitt og har nå lagt inn en sperre på hans bruker, forteller Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygget på Finn.no.

Han beskriver «Michael» som et typisk svindler.

— Han oppgir at han har har flyttet til England og trenger penger raskt. Han er veldig behjelpelig med alt og leier gjerne et lager for å oppbevare møblene sine, noe som i realiten gjerne ville kostet mer enn leieligheten, sier Vinden.

Ble lurt

Dan Eckholm ble svindlet for sparepengene sine da han fant drømmeleiligheten sin på Finn.no. Den aktuelle leiligheten var 88 kvadratmeter stor, med en månedsleie på 7000 kroner. Utleieren, som utga seg for å være kaptein «Tom Tenisen» (et ordspill på Tomtenissen) i den britiske hæren, krevde 14.000 kroner i depositum.

Avtalen mellom Tom Tenisen og Dan Eckholm var at så snart pengene var overført via «Yahoo Real Estate», skulle han motta nøklene i posten. Eckholm betalte, men nøklene kom aldri.

— Jeg er ferdig med saken nå, men vil gjerne advare andre om å gjøre samme som meg, sier Eckholm.

Ørjan Johnsen Mjanger forteller til bt.no at han alltid er «ute» og ser på leiligheter.

— Jeg har flere eposter fra folk som har prøvd å lure meg, men med et drevet øye kan du lett skille svindlerne fra andre. De bruker nesten lik mal på epostene sine, sier Johnsen Mjanger.

Her er ekspempler på eposter som skal lure deg i fellen:

— Det varierer fra uke til uke hvor aktive svindlerne er, men vi har sett en liten økning denne høsten, og da blir det vanskeligere å sortere ut alle de falske annonsene og noen kommer igjennom, forteller han.

Da bt.no tar kontakt med en av huseierne, Rune Lavik, blir han forferdet.

— Jøss, dette ante jeg ingenting om. Det er jo litt ubehagelig at noen legger ut bilder fra leiligheten og later som om de eier den, sier han.

Han må le når han får høre den oppgitte leieprisen.

— Ja, det var billig. Forrige gang vi tok inn nye leietakere, tok vi 9000 kroner pluss strøm i leie, sier han.

Norske mellommenn

Vinden forteller at de utenlandske svindlerne har begynt å få med seg norske mellommenn, personer de finner på for eksempel gjennom Msn og Facebook.

— Disse personene blir gjerne bedt om å gjøre dem en tjeneste ved å legge ut en annonse for dem, fordi de trenger et norsk mobilnummer å gjøre det fra. De fleste av disse mellommennene vet ikke hva de egentlig holder på med, sier Vinden.

- Men svindlerne må vel betale for annonsene?

— Ja, men det gjør de som oftest med stjålne bankkort. Vi ser at flere av svindlerne også driver med «phishing» på nett, altså at de stjeler kortinformasjon, sier Vinden.

- Hvor langt går svindlerne i å prøve å få deg til å overføre penger?

— De kan begynne å presse deg til å måtte overføre raskt. De har ofte dårlig tid og kan for eksempel true med å gi leiligheten til en annen om du ikke overfører penger innen en til to dager, for eksempel, forteller han.

Slik kan svindlere avsløres

Ekspertens tips:

 • Er det for lav pris på leiligheten, kan det ofte dreie seg om svindel.
 • Virker noe for godt til å være sant, er det som oftest det.
 • Oppsøk adressen og sammenlign boligen med bildene på finn.no.
 • Svindlere legger ofte ut bilder fra boliger i utlandet.
 • Studer bildene for detaljer.
 • Hvordan ser for eksempel stikkontaktene ut? Er de norske eller utenlandske?
 • Kommer du ikke i gjennom til telefonnummeret som er oppgitt, kan det være et falsk telefonnummer eller et nummer som bare er opprettet for en kort periode for å verifisere falske annonser.
 • Aldri overfør penger til utenlanske kontoer eller gjennom utenlanske nettsider.
 • Hvis annonsen er skrevet på norsk, men du får svar på engelsk, bør du være ekstra oppmerksom.
 • Stiller du spørsmål på epost som du ikke får svar på, må du også holde øynene åpne; epostene er ofte standardiserte og lite personlige.
 • Opprett alltid depositumskonto i en norsk bank.